ДПС няма да подкрепи правителство на срутилите се партии, загубили избори - ГЕРБ и БСП. Това обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг, посветен на окончателните резултати от парламентарните избори.

От ДПС биха подкрепили кабинет на новите партии в новото Народно събрание, което да има ясни и точни цели. От партията могат да предложат примерни цели, без да държат те да бъдат нови - борбата с коронавируса, икономически и социалните мерки за подкрепа на бизнеса, сериозен дебат за плана за възстановяване и устойчивост, подготовката на държавата за следващия оперативен период.

В самото начало на пресконференцията Карадайъ призова всички да свалят маските, защото рано или късно те падат. "Да, да" - и в преносен смисъл, допълни Йордан Цонев.

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%...

ДПС призоваха всички партии и коалиции от 45-то Народно събрание за диалог и отговорност. Ако трите нови политически формации не успеят да реализират кабинет, ДПС е готово за избори още сега.

Нека да видим каква е логиката на президента и тогава и ние ще разсъждаваме, но тази тема е в компетенциите на президента, каза Мустафа Карадайъ.

Той бе категоричен, че няма да участват в кабинет, но даде да се разбере, че от партията биха подкрепили кабинет на новите партии.

Ние от ДПС сме в тон и крак с това, което заявиха с гласа си българските избиратели. ДПС е единствената партия в Народното събрание, която увеличила своя резултат на парламентарните избори, докато другите две основни партии, ГЕРБ и БСП, са загубили гласове. ДПС не загуби нито един мандат от тези, които от партията имаше в предишното Народно събрание, изтъкна лидерът й.

Ренета Инжова: Да не свеждаме  политиката до Женския пазар "Георги Кирков"

Ренета Инжова: Да не свеждаме политиката до Женския пазар "Георги Кирков"

Не знаем какво е количеството избиратели, че няма активна регистрация на предстоящия вот,

"Българските избиратели гласуваха с желание за промяна и потвърждаваме, че вотът на избирателите го разчитаме като желание за промяна", категоричен бе Карадайъ. ДПС започнали промяната от себе си и още на изборите за членове на ЕП, като заложили на младите.

На изборите медиите отразили, че едни от най-младите листи са тези на ДПС. ДПС започва промяната от себе си. Ние предложихме иновативна програма за ускорено икономическо развитие на България, напомни Карадайъ.

За настоящата политическа и парламентарна ситуация, Карадайъ отбеляза, че програмният кабинет е сериозен тест за това, доколко сме "узрели и готови да надмогнем нашето партийно политическо его" и да направим нещо съществено за стандарта на живот на хората, да покажем, че има светлина в тунела. Колкото актуална тази тема била през 2018 г. , толкова актуална е тя и днес, допълни лидерът на движението.

ВМРО подава сигнал за касиране на вота в Турция

ВМРО подава сигнал за касиране на вота в Турция

Ерата на механичното коалиране приключи, обяви Ангел Джамбазки

Всеки може да иска касиране на изборите. Нито съм видял мотиви, нито съм слушал твърдения на ВМРО. Така председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отговори на въпрос как ще реагират на заявката на ВМРО от сутринта (за касиране на изборите заради гласовете за ДПС от Турция - б.р.).

На въпрос къде са отишли 100-те хиляди гласа на ДОСТ от предишните избори, Карадайъ посочи, че тепърва предстои анализ на хипотетични гласове. По думите му е важно, че ДПС са подобрили резултата си, като са получили с 20 000 гласа повече.