Сега е времето, в което главните политически сили, тези на статуквото, трябваше да направят пред своите избиратели за онова, което представлява кризата на системните партии в България. Това до този момент не сме чули. Това заяви пред БНР първата жена-премиер на България Ренета Инджова. Тя бе служебен премиер в периода октомври 1994 до януари 1995 г.

"Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" (известен като Женския пазар в София - б.р.). Нека разумът, далновидността на участващите страни и на президента, който ръководи раздаването и конфигурацията, която би се получила - те да са на ход", каза Инджова и призова емоциите да не вземат връх.

Припомняме, от тази година народното събрание се върна в сградата на бившия Партиен дом, а пленарната зала е в зала "Георги Кирков".

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Окончателно: ГЕРБ със 75 мандата, ИТН – 51, БСП – 43, ДПС – 30, ДБ – 27, ИСМВ – 14

Избирателната активност е 50.61%...

Не бива дори и медии, и политически сили, и лидери да продължават онази игра, която играха до момента. По думите й медиите няма да си дадат лесно позицията на защитници на властта. Социолозите и политолозите са като жонгльори, които се чудя чия страна да хванат.

Онова, което се прави в момента с тези анализи, всеки си казва какво мисли по нещата, започва да прилича на Борисовите телефонни разговори и записите от тях. Това са неща, които трябва да бъдат по-конфиденциално и по-смирено разглеждани с повече мъдрост, с повече далновидност и то там, където се осъществяват сондажите, преговорите, задаване на мандат и други, каза Инджова.

След като бяха официално обявени разпределенията на мандатите тя каза, че народът ги е поставил така, че да е патова ситуацията. Друг е въпросът, доколко това, което се получи, като резултати, отговаря на реалното съотношение на силите в нашето общество, смята тя.

ВМРО подава сигнал за касиране на вота в Турция

ВМРО подава сигнал за касиране на вота в Турция

Ерата на механичното коалиране приключи, обяви Ангел Джамбазки

"Като сложите, че по Изборен кодекс, който отдавна е доказал своите недостатъци и възможности за фалшификация, като сложите нещата, че над 100 000 души официално не бяха допуснати заради карантинни проблеми да гласуват - пък много странно карантината сега вече и пандемията нямат това значение, като отминаха изборите. Като сложите 86 500 недействителни гласа, които сигурно са доведени до това малко число, за да изглежда приемливо. Като сложите това, че управляващите не искаха да се ходи да се гласува, в това число и в чужбина, можем да кажем, че най-точната апроксимация* до реални резултати дадоха хората в чужбина", каза Ренета Инждова.

Припомняме, апроксимация (приближение) е математически термин, с който се означава замяната на едни математически обекти с други, по-прости, но същевременно близки в някакъв смисъл до изходните.

По думите й в чужбина го няма страхът, където съществува все още надеждата, че в бъдеще България ще я има.

Рекордни 180 000 българи в чужбина са гласували

Рекордни 180 000 българи в чужбина са гласували

Само 22 000 гласа са дошли от Турция

Относно избирателната активност, която на 4 април е била 50,61%, бившият премиер коментира, че това е съвсем ново число. Трябва да се разделят 3 334 283 на 6 789 605 - сложна задача, но знаменателят остава голямото неизвестно на тези избори.

"Това, че не знаем какво е количеството избиратели, че няма активна регистрация на предстоящия вот, който премина", каза Инджова.

Тя не спести и коментар относно заявлението на сегашния премиер Бойко Борисов да се откаже от депутатски мандат, преди да са обявени официалните резултати, преди да е влязъл в парламента, преди да се е заклел, когато трябва. "Тази процедура е в стила на Борисов, той ще прехвърли това нарушение върху ЦИК, вместо да е върху него", обясни бившият служебен премиер. Тя коментира, че прилагането на същата процедура е абсолютен капан за конституционализма и парламентаризма.

Относно пропуските в организацията на парламентарните избори тя каза, че при липсата на Административен съд и на традиция тези неща да се санкционират, коригират и балансират, от там не очаквам каквото и да било.

"Неслучайно, бидейки от протестиращите, първият таргет, който поставихме на улицата и който ще продължаваме да защитаваме, е дефектите и измамите, които са заложени в системата на изборното законодателство, а и се допускат", допълни Ренета Инджова. Тя бе активен участник в антиправителствените протести срещу кабинета "Борисов-3", които започнаха от лятото на 2020 г. след акцията на Христо Иванов на плаж "Росенец" и след нахлуването в сградата на президентската администрация от Жандармерия и спецпрокуратура.