Има непосредствени задачи и отговорности, напълно осъзнавани от държавния глава, като сформирането на 45-то Народно събрание, посредничеството за сформиране и на правителство, за да се изнася в момента проекта на нова Конституция.

Това заяви съветникът по правните въпроси на президента Румен Радев Иванка Иванова в студиото на БТВ в отговор на призива на Бойко Борисов Румен Радев да покаже проекта си, когато актуализира идеята за свикване на Велико народно събрание. Иванова уточни и думата "посредничи" като домакинства на консултациите за сформиране на правителство. "Това е много отговорна задача, изострена в момента от здравната и икономическата криза."

Радев против промени в Конституцията като залог за нечие политическо оцеляване

Радев против промени в Конституцията като залог за нечие политическо оцеляване

Без действащ парламент е немислимо да се осъществяват конституционни промени, категоричен е президентът

На въпрос за сроковете за сформирането на ново правителство или съответно неуспех на ротацията на мандатите, Иванова не даде конкретни дати, но предположи, че това може да се случи в рамките на от месец до 6 седмици. Първо трябва обаче да се премине през процеса на конституиране на парламентарните групи.

"Мисля, че всички партии са наясно колко голям е политическия залог в момента. В една демокрация най-нормалното е гражданите да гласуват, да подменят екипа в народното събрание, нормално е управляващата партия да губи мандати."

Би било опасно разговорът за формиране на ново правителство да бъде обвързан с конституционния дебат, предупреди Иванова и допълни и че не трябва всички недостатъци на политическия процес да бъдат трупани на Конституцията, тя е достатъчно гъвкава.

Пламен Киров: Конституция не се мени като Закона за пътищата по 2-3 пъти годишно

Пламен Киров: Конституция не се мени като Закона за пътищата по 2-3 пъти годишно

Проучвателен мандат може да се даде и на посочен от партия човек

Категорично обаче не може, според президентството, да се твърди, че се намираме в политическа криза. Случилото се на изборите и това, което предстои в следващите дни и седмици е напълно нормална демократична процедура, която е описана в Конституцията, посочи Иванова.

Иначе Иванова потвърди, че такъв проект за нов Основен закон има в президентството, той е съгласуван с определени експерти и е резултат на обществено обсъждане. Въпросът за промяна на действащата Конституция или за нова Конституция е достатъчно сериозен и не трябва да се използва с конюнктурни цели, настоя Иванова, отказвайки да даде подробности, но уверявайки, че проектът не предлага само промени по отношение на статута за главен прокурор.

Според Иванова не трябва да се постъпва с Конституцията подигравка, както и с обществения дебат за нея. Направеното от ГЕРБ миналото лято е с тежки последици за конституционния дебат, тъй като техният проект е бил откровена подигравка с принципи, заложени в сега действащата конституция, обясни Иванова, според която това на никого не прави добра услуга.

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

"За" гласуваха само 111 депутати, а за да мине проектът трябват 160

Освен това Иванова посочи, че миналогодишният проект (този на ГЕРБ) е предвиждал козметични промени, които не са изисквали ВНС. "Да не говорим за единното становище на юридическата общност..."

"ВНС не е самоцел, а средство за постигане на цели, но трябва да се използва, когато имаме конкретни идеи."

В момента дневният ред е достатъчно сериозен и отговорностите на президента са достатъчно.