Конституцията се изменя трудно при такъв шарен парламент, но и Конституцията не е Закона за движение по пътищата, за да я изменяме 3-4 пъти на година.

Това заяви пред Нова телевизия специалистът по конституционно право Пламен Киров, който коментира политическата ситуация след изборите, когато вече е ясно, че парламентът ще бъде съставен от 6 партии.

Реално "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" няма да имат конституционното мнозинство от 2/3 и не биха могли самостоятелно да предизвикат конституционната промяна, за която са нужни 160 гласа.

Президентът трябва да свика първото заседание на новия парламент в срок от един месец от датата на изборите, т.е. до 4 май, но преди това ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните депутати. Вероятно това ще стане още следващата седмица.

При 98.93% от протоколите: Преднината на ГЕРБ леко се увеличава, процентът на ДПС също расте

При 98.93% от протоколите: Преднината на ГЕРБ леко се увеличава, процентът на ДПС също расте

ВМРО окончателно остава под бариерата...

Пламен Киров обясни и процедурите, които следват, като подчерта, че преди връчването на мандатите от страна на президента се предхожда от политически консултации отново при президента. Тези консултации не са без значение, посочи Киров.

Президентът би могъл между връчването на мандатите да провежда допълнителни консултации. В Конституцията е записан "разумен срок" за тази процедура, по думите на професор Пламен Киров.

Консултациите може да продължат достатъчно дълго, като за пример Пламен Киров даде Росен Плевнелиев, който ги проточил месец и половина. Прогнозата на Киров е, че до месец и половина разговорите и връчването на мандатите ще приключат.

В политиката никога не бива да се казва "никога", посочи той за възможните конфигурации. Ако не се стигне до кабинет президентът разпуска Народното събрание и в двумесечен срок назначава нови избори.

Радев: Гласувайте, иначе отиваме на поправителен по демокрация

Радев: Гласувайте, иначе отиваме на поправителен по демокрация

Организацията на изборите е добра, но те е трябвало да бъдат много по-рано

Като процедура Народното събрание започва с конституирането си, полагане на клетва, конституиране на парламентарните групи и избор на председател. По традиция той се предлага от най-голямата парламентарна група, обясни още Пламен Киров.

Министерски съвет подава оставка, министрите излизат в оставка, но продължават на изпълняват функциите си.

Пламен Киров обясни още, че според чл. 99 от Конституцията след консултации с парламентарните групи президентът възлага проучвателен мандат на лице от най-голямата ПГ може да е лидерът, член на групата или посочен от лидера човек, който отговаря на изискванията за народен представител. Мандатът може да бъде върнат веднага, още по време на консултациите. При третия опит президентът получава свобода на избора на кого да връчи мандата.