Когато нещо започне като порнография, приключва като порнография. Това, което наблюдавахме вчера в Народното събрание не ме изненадва. Така бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров коментира в сутрешния блок на БиТиВи отхвърленото предложение за проекта за нова Конституция и Велико народно събрание (ВНС).

"Ако изобщо е имало намерение за конституционни промени в мен се затвърждава убеждението, че е необходимо ВНС, защото ако този парламент имаше възможността да измени Конституцията, тежко ни и горко като виждаме какво е нивото на юридическата мисъл в него и нивото на дебата по такъв важен проблем. Конституцията не е нито министерска инструкция, нито постановление на Министерския съвет, за да я променяме по три път на ден", категоричен бе проф. Пламен Киров.

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

Предложението за ВНС и нова Конституция не мина

"За" гласуваха само 111 депутати, а за да мине проектът трябват 160

Той обясни, че когато се обявява локдаун и затваряне на държавата би било трудно да се представи, че премиерът Бойко Борисов би си подал оставката, дори да имало необходимия брой народни представители за новата Конституция и ВНС. Основната цел била постигната - да не се стигне до предсрочни избори.

Проф. Киров изтъкна, че докладът на венецианската комисия не е благосклонен. Нито едно европейско общество не подхожда по този начин към нова Конституция. В Европа по този начин не става конституционна реформа, в някоя бананова република би могло да стане, но не и в Европа, подчерта бившият конституционен съдия.

Проф. Киров посочи, че професионален дебат за новата Конституция в парламента няма, а във Временната комисия за Основния закон половината от депутатите не са юристи. Единственият, който призна, че е писал Конституцията, си подаде оставката, уточни бившият конституционен съдия, визирайки бившият правосъден министър Данаил Кирилов.

Крум Зарков: Мнозинството няма воля да посегне на отчетността на главния прокурор

Крум Зарков: Мнозинството няма воля да посегне на отчетността на главния прокурор

Конституцията може да се променя, увери червеният депутат

По думите му, ако се обяви извънредно или военно положение в Конституцията е записано, че изборите могат да се отложат за есента.

БСП вижда пошъл политически блъф на ГЕРБ в промените в Конституцията
Обновена

БСП вижда пошъл политически блъф на ГЕРБ в промените в Конституцията

Депутатите в спор да се променя ли Конституцията