Корнелия Нинова трябва да се оттегли като лидер с извинение към БСП, за всичките си действия. Това заяви пред БиТиВи Кирил Добрев, член на НС на БСП. Той веднага уточни, че мнението му не е, защото иска да се кандидатира за лидер и дори каза, че "няма да бъда кандидат за председател на БСП никога повече".

"За всеки социалист, който носи партията в сърцето си, загубата боли. А лидерът Корнелия Нинова най-много е ръкопляскала на репликата на Стефан Данаилов, казана на конгрес на БСП, че "Когато партията загуби, е най-добре лидерът да се оттегли", коментира още Добрев.

И БСП подкрепя Слави Трифонов, ако предложи кабинет

И БСП подкрепя Слави Трифонов, ако предложи кабинет

Не трябва да се заблуждаваме, че Борисов си е отишъл, предсрочни избори го връщат на бял кон

Той продължи, че "личното решение на Нинова е оставката и че трябва да се говори за осъзната вина". "Няма председател, който през последните 10 г., който толкова комфортно да е провел парламентарни избори, можеше да поставя, който иска за водач, да слага, да маха председатели, да преписва програми от статии за вестници. Ние обаче сме трети, и става дума за осъзната вина.

Днес просто трябва да се смирим, да се извиним, на онези малки човечета, които всеки ден дават нещо от себе си и да се оттеглим и да дадем шанс на други хора да изградят БСП наново", добави Добрев. Той анализира и вътрешния вот, когато тя е получила сериозна подкрепа от партията.

"Но имахме братоубийствени войни, изключвахме се. Искаме властта в държавата или искаме да овладеем партията. Получи се огромна пропаст, за партийците Корнелия Нинова се представя като Жана д"Арк и Райна княгиня, но тя беше политик от Прехода, и то провален.

И Корнелия Нинова се пренесе във фейсбук

И Корнелия Нинова се пренесе във фейсбук

Защо след 11 години управление се докара дотам ?

Когато имаше непокорна област, тя налага водача (на листата - б.р.). Тези области отвърнаха на силите за овладяване и там имаме само един народен представител или няма никой", каза Кирил Добрев. По думите му "основната грешки на лидера са тези братоубийствени войни и той носи отговорност също за тях". "Иска ми се за всички години които управлява, веднъж да каже: "извинявам се, допуснах грешка". Аз (това) не съм го чул", каза Добрев.

Кирил Добрев обясни, че на 17 април ще има Национален съвет, на БСП: "Всичко може да се направи тогава - клик клак, двоен тулуп, но трябва да се подкрепи двойката Радев-Йосифова, да се избере ново Изпълнително бюро, да се избере зам.-председател, който да поеме функциите на председател до президентските избори и да подготви парламентарни избори.

Запитан кой може да е зам.-председателя, Добрев отговори: "Парламентът е дал доста доверие на един човек, освен това има човек от преходното поколение, един Костадин Паскалев е прекрасно лице, което може да успокои БСП и да я преведе през тези води", обясни той, но добави, че "вместо това днес в БСП се влиза с чип, вместо да се отворят вратите и те питат кой си и къде отиваш".

Кирил Добрев поиска и вътрешни избори след президентските избори. На въпроса защо ГЕРБ са отново първа политическа сила, Добрев отговори: "Заради наши грешки, днес ние застанахме на маратон с двата крака и се простреляхме едновременно". Като примерите му за това са - Борислав Гуцанов, водач на варненската листа.

"Да кажеш, че си лидер и ще поемеш там, където е трудно, и да финишираш четвърти е заради наши грешки управленски, кадрови". Запитан защо Слави Трифонов ги изпревари като втора политическа сила, Кирил Добрев каза: "Шапка му свалям, успя да накара поколението на моя син и младите да отидат да гласуват, опашките на изборите бяха заради него".

Той отправи гражданска молба към Трифонов - "Не подвеждайте младите хора, те наистина вярват, че можете да направите нова България". И още: "Право да управлява има първият, трябва да има правителство, защото икономическата криза пълзи и България трябва да има стабилно управление".

Кирил Добрев коментира също, че партията е загубила 3%, само заради това, че ясно не е изразила подкрепа за Радев по време на протестите.

С интересно сравнение отговори Кирил Добрев на въпроса за мандатите и дали Радев ще има неудобство да пропусне третия мандат и да го даде вместо на БСП, на друга политическа сила: "Имаме страната на младоженеца и на булката, а ние сме на шеста маса. Ще ръкопляскате ли като викат "Горчиво" или не, ще танцувате ли - ако ме поканят, може и да танцувам. Но въпросът е да остана и да си хапвам салата".