Председателят на Областния съвет на БСП в Перник Валентин Петков, както и на Общинския съвет - Стефан Кръстев, няма да участват в кандидатската листа за предстоящите на 4 април избори за парламент, съобщи БНР. Двамата си направиха колективен самоотвод, който ще бъде представен официално на заседанието на Областния съвет на БСП.

Водач на листата в 14-и многомандатен избирателен район в Перник е Стоян Мирчев.

БСП готова с водачите на листи за изборите

БСП готова с водачите на листи за изборите

Сред избранниците са икономисти, финансисти, юристи, лекари

Стефан Кръстев отбелязва, че при подреждането на листата не е потърсено мнението на местната организация.

"Заедно с областния председател решихме да си направим самоотвод, тъй като все пак и двамата сме ангажирани с дейностите на местната власт за мандата 2019-2023 година, но не по-маловажен е фактът, че при подредбата на избираемите места в листата не беше потърсено мнението на местната организация на БСП, нито на общинско, нито на областно ниво, което въпреки уставните норми е изключително недопустимо." - написа Кръстев във Фейсбук.

Той посочва, че научава от медиите новините за листата. Кръстев допълва, че не познава водача Стоян Мирчев, който не е идвал в Перник и не е бил представен пред местната организация. Въпреки това председателят на Общинския съвет на БСП уверява, ще местните социалисти ще работят с Мирчев и ще положат максимални усилия за постигането на изборен успех.

 БСП била в добра предизборна кондиция

БСП била в добра предизборна кондиция

Според политолога Мария Пиргова смесването на машинно и хартиено гласувано ще промени изборните резултати

Делегатите на XIV Конференция на Софийската организация на БСП подредиха листите в трите столични района, въпреки тежките обвинения между съпартийци. Калоян Паргов, лидер на столичната организация, разкритикува националното ръководство на БСП за кадровите чистки. 

Спорове имаше за подредбата на листите и дали водачи на листи в страната да бъдат включени в столичните многомандатни райони. Александър Симов, Иван Ченчев, Крум Дончев се оттеглиха от столичните листи.

По-рано през седмицата Националният съвет на партията определи водачите на листи и местата за коалиционни партньори и гражданска квота в тях. В листите бяха отделени и места за Коалиционен партньор или гражданска квота. 

В решенията на Градската конференция бе записано, че столичната организация на БСП оценява високо досегашната дейност на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова и изразява подкрепа за тяхната принципна и последователна политика срещу сегашния модел на управление на страната.

В 23 МИР водач остана Христо Проданов, втори е Благовест Кирилов, а третото място е за гражданската квота. В 24 МИР води Георги Свиленски, втори е Димитър Данчев, трети - Николай Маринов, а четвъртото място е за КП/ГК. В 25 МИР водач е Корнелия Нинова, второто място в листата е за гражданската квота, трети е Антон Кутев.