Омаловажаване на недоволството в партията и искане за конкретни политики - това бе речта на лидера на БСП Корнелия Нинова пред ръководството на партията.

В изказването си пред партийното ръководство Нинова заяви, че са в предизборна кампания и трябва да подготвят политическа програма, послания, платформа и организация за провеждането на парламентарните избори с цел тяхното спечелване.

Относно напускането на шестима депутати, които станаха независими, Нинова коментира: "страшното разцепление" на БСП се сведе до напускането на шест души от партията -от над 80 хил. души. Смятам да затворим тази тема. Разбира се, те няма да ни оставят на мира, постоянно ще експлоатират, за да изглежда БСП слаба и разединена. От нас зависи категорично и с факти да се противопоставим на това.". 

Припомняме, шестима червени депутати напуснаха парламентарната група на БСП. Те са Красимир Янков и Валери Жаблянов, Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев.

Милица Гладнишка констатира: Политик е равно на далавера у нас

Милица Гладнишка констатира: Политик е равно на далавера у нас

Много я дразни неграмотността в изказа на политиците

Според Нинова становището, че БСП не предлага алтернатива, а се е договорила с ГЕРБ и тя лично с Бойко Борисов, се прави умишлено, за да се отнеме алтернативността на БСП, градена с много труд, много усилия и много жертви в последните четири години.

"Прави ми впечатление кои са говорителите на тази теза - хора, които през тези четири години, а и преди тях, бяха коалиционни партньори на ГЕРБ, министри в кабинета на ГЕРБ, хора, заемащи високи длъжности в държавата, благодарение на гласовете на ГЕРБ. И когато ние четири години се борим срещу този модел с всички последици на тази борба, те бяха част от този модел", каза Нинова.

Тя изтъкна факти от изминалите четири години - отказ да влязат в правителството, пет вота на недоверие, пет алтернативни бюджета с алтернативни политики и няколко протеста - Бузлуджа, 1 май.

Два пътя за БСП вижда Кирил Добрев - или консолидация, или конфронтация

Два пътя за БСП вижда Кирил Добрев - или консолидация, или конфронтация

Надявал се Нинова да се вслуша в менторите си и да избере консолидацията

"Защото другата опорна точка е, че БСП се е договорила с Борисов, защото не излизала на протестите и крепяла кворума. В това изречение се съдържат три лъжи. Парламентарната група не влиза в пленарна зала и не се регистрира за заседание. Първата лъжа - че крепим кворума. Втора лъжа - БСП не подкрепя и не участва в протеста. Първи заявихме подкрепа за протеста. В първия ден на влизането на прокуратурата в президентството цялата парламентарна група бяхме пред президентството. И оттогава до ден днешен, всеки ден, над 90 дни, има наши участници. Депутатите в София са всеки ден на протеста. Софийската организация е всеки ден на протеста. А вие знаете, че наши членове се включват и по места в протеста. И днес, в позицията, която ви предлагаме за резолюцията на ЕП, отново ще изразим подкрепата си за тези протести", каза Нинова.

Тя предложи на последователите си да не участват в математическите прогнози за предстоящите избори. "Предлагам ви да не участваме в тази математика. Предлагам ви да участваме в правенето на политика - такава, каквато е тя. С политики, с план, с мерки. Не съм чула никой от лидерите на другите партии и тези, които се готвят да влизат в парламента и броят депутатите, да кажат за какво ще влизат в парламента", каза Нинова.

С призива да се върне нормалността в политиката тя запита аудиторията - как ще върнем разделението на властите, как ще върнем силата на парламентарната република, как ще има върховенство на закона.

"Кажете кой от вас е съгласен да преизчислим всички пенсии или да се премахне търговския статут на болниците. Или да се заемем с високи технологии и дигитално образование. Какво ще правим в земеделието, какво ще правим във ВиК сектора, кога ще изчистим България от сметището, в което ни превърна Борисов", запита реторично Нинова и заяви, че иска по-конкретни предложения и политики.

Припомняме, след 50-ия Конгрес на БСП от ръководството на партията отпаднаха значими лица за левицата. От червените редици казаха, че от Националния съвет са извадени интелектуалците, стратезите и хората, които години наред допринасят за развитието на тази политическа сила.

В новия състав на Националния съвет на БСП не влязоха знакови фигури на партията като лидера на ПЕС Сергей Станишев, Георги Пирински, Валери Жаблянов, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Красимир Янков, Михаил Миков и други, които си позволяват критика. Член на съвета не е Кирил Добрев - основен опонент на Корнелия Нинова на първите преки избори за лидер на партията.

Зам.-председателят на партията Кирил Добрев става редови член на пленума и ще прави и ще прави мониторинг на партийната политика.

Йончева: ГЕРБ и Борисов отклоняват вниманието от критичната резолюция на ЕП

Йончева: ГЕРБ и Борисов отклоняват вниманието от критичната резолюция на ЕП

"България има проблем с корупцията, с неравенството, с медийната свобода"

БСП ще има петима зам.- председатели, стана ясно на днешното заседание на националния съвет на партията. Закрива се досегашният ресор на Кирил Добрев - отдела за организационно въпроси. Добрев бе заместник на Нинова, а на Конгреса стана редови член на пленума.

Бившият външен министър Кристиан Вигенин поема международния ресор, Владимир Москов ще отговаря за местната власт. За коалиционната политика ще отговаря Атанас Зафиров.

Юристът Янаки Стоилов ще е председател на комисията по идейно развитие и зам.-председател, а Ирена Анастасова ще следи публичните политики.

Секретари на изпълнителното бюро са Вяра Емилова и Христо Проданов. В ИБ са Бриго Аспарухов, Асен Гагаузов, Крум Зарков, Радослав Гайдарски, Стоян Мирчев и Манол Генов. В ИБ вече са и Борислав Гуцанов, Георги Свиленски, Иван Иванов, Стефан Бурджев, Стойко Танков, Катя Георгиева, кметът на Дряново Трифон Панчев и Боян Иванов.

БСП ще има 17 съвета, които преповтарят министерствата в правителството на България, информираха от "Позитано" 20. Съветите ще подготвят становища, предложения и алтернативни (на управляващите) политики.

БСП ще има съвети по: вътрешните работи; външните работи; енергетика; здравеопазване; земеделие, храни и гори; икономика; култура; младежта и спорта; образованието и науката; околната среда и водите; отбраната; правосъдието; регионалното развитие и благоустройството; транспорта, информационните технологии и съобщенията; труда и социалната политика; туризма и финансите.

Председателитите на съветите ще бъдат избрани на следващото заседание на Националния съвет, когато ще бъде гласуван и целият им състав.