Червени депутати напускат парламентарната група на БСП. Сред тях са Красимир Янков и Валери Жаблянов. Другите са Лало Кирилов, Димитър Стоянов, Николай Иванов, Георги Андреев. 

Шестте депутати ще завършат мандатите си в законодателния орган като нечленуващи в група, така ПГ група на БСП остава със 72 депутати. Петима напускат и партията, Валери Жаблянов остава член на БСП.

Станишев вън от Националния съвет на БСП
Обновена

Станишев вън от Националния съвет на БСП

Крум Зарков е спечелил най-много подкрепа

На брифинг в парламента Красимир Янков обяви, че БСП след Конгреса вече е в подчинено положение. Пътищата се събират и разделят, по думите на социалиста. Два лични антуража имало в новия Националния съвет - на Корнелия Нинова и на Кирил Добрев. С 30% е намаляла партията при управлението на Нинова, по думите му. На частичния местен вот партията бележи поредна загуба. За него лидерският избор е опорочен. Затова те напускат ПГ на партията. Оставаме социалисти, увери обаче Янков.

Радев иска единна БСП, за да не залинее демокрацията

Радев иска единна БСП, за да не залинее демокрацията

Той ще внесе предложенията си за промени в Конституцията в легитимен парламент

Дълбоките разделителни линии, с които Нинова набразди БСП чрез лустрации и системно набеждаване за взаимодействие с ГЕРБ на хора , неподкрепящи модела й на ръководене на партията, достигна до мощна кампания за борба с врага с партиен билет, обясни Красимир Янков.

Той посочи още, че партията е занимавала месеци с обсъждане на "Визия за България", а проектът никога не е намерил реализация. Янков разкритикува и напускането на парламента от социалистите.

Умишлено се изградил образът на Нинова като лидер, работещ неуморно за просперитета на партията, но който всъщност е жертва на вътрешни заговори за изместването й от заемания пост по поръчка на ГЕРБ. Непрекъснатата подмяна на идейния образ на партията в определенията на Нинова като партия на консервативния социализъм, социал-патриотизъм, екосоциализъм доведе до деидентификация на установената ни идейна рамка, с която присъстваме в политическото пространство и определя параметрите на приоритетите ни, обясни Красимир Янков. Политическият ни опит, експертизата, която сме натрупали при реализация на политически проекти, ще бъде принос за отстояване на социална и солидарна политика и укрепване на лявото пространство, подчерта още той.

"Одесняването" на БСП тревожи Михаил Миков

"Одесняването" на БСП тревожи Михаил Миков

В ръководството има видни симпатизанти на Виктор Орбан

Цялата партийна телевизия работела пропагандно за изграждане образа на Корнелия Нинова, по думите на Красимир Янков. Телевизията била насочена към громене на опонентите на лидера в партията.

Убедени сме, че България има нужда от мир, каза и Валери Жаблянов. Партията на Нинова вървяла в посока на деинтелектуализация и на конфронтация. Досега напусналите се съобразявали с устава на БСП. Нинова нарушавала устава, а така партията се връщала във времена, които никой не желае да си спомня. Оставаме български социалисти, увери и Жаблянов.

Те остават леви по убеждения и опозиция на властта. Оставаме опозиция на системния популизъм на госпожа Нинова, посочи още червеният депутат. Партията под ръководството на Нинова била на същото ниво на обществено доверие като ГЕРБ, което не ги устройва. Напусналите имали много съмишленици в партията.

От БСП лъха същото лицемерие като от управляващите, категоричен Жаблянов

От БСП лъха същото лицемерие като от управляващите, категоричен Жаблянов

БСП се движела в обратната посока на необходимото за управлението на държавата

Припомняме, че Красимир Янков и Валери Жаблянов се включиха в надпреварата за нов лидер на БСП - за първи път проведен пряк избор с гласуване в партията, спечелени от Корнелия Нинова с над 80% подкрепа.

Малко преди изборите те обявиха, че прекратяват кампанията и призоваха да не се гласува. Те обаче присъстваха като имена в бюлетините и реално се състезаваха за гласовете на съпартийците си, тъй като процедурата по оттеглянето им не бе завършена.