Никога не съм сменял своята подкрепа от госпожа Нинова. Това отговори президентът Румен Радев на журналистически въпрос в БАН. Питането бе за отстраняването на началника на президентския кабинет Калоян Методиев, след като той се включи в празненството на левицата в Боровец след преизбирането на Нинова за лидер на столетницата.

Радев подкрепял Нинова в усилията й да превърне БСП в силна опозиция. Без силна обединена опозиция всяка демокрация залинява, категоричен бе държавният глава. А за Методиев коментира още, че като президент негово призвание било да гарантира перспективата на всеки млад човек. Политическият дневен ред е толкова наситен, даже критичен, че не можем да си позволим точно в този момент да се занимаваме с каквито и да са кадрови въпроси, с тези думи Радев отказа повече коментари по темата с Калоян Методиев.

БСП подкрепя ветото на президента

БСП подкрепя ветото на президента

Корнелия Нинова: Ние сме на една и съща позиция

Все пак стана ясно от думите му, че всеки в президентството спомагал за реализация на политиките на държавния глава. А що се отнася до измененията в Конституцията, които той подготвя, Радев припомни, че е организирал открити обсъждания с академичната общност, с неправителствените организации, а заради протестите и променената политическа обстановка са пропаднали разговорите с партиите.

По мнението му ГЕРБ внесли недоносче и подигравка вместо истинска нова Конституция. Лимитът на доверие с парламента също така бил изчерпан, по мнението му.

Ще го внеса, когато българският парламент придобие отново легитимност, увери президентът Радев.

Отсъствието на диалог между институциите не било от негова страна. За пример държавният глава посочи заканата на управляващите да не разглеждат мотивите от ветото му върху Изборния кодекс, а директно да го отхвърлят.

От БСП лъха същото лицемерие като от управляващите, категоричен Жаблянов

От БСП лъха същото лицемерие като от управляващите, категоричен Жаблянов

БСП се движела в обратната посока на необходимото за управлението на държавата

Румен Радев не отговори категорично дали ще се кандидатира за втори мандат. България е вече в криза - политическа, социална, здравна, икономическа, но най-голямата криза това е управленската, отсече Румен Радев.

Управлението било изчерпано откъм доверие и капацитет, а и ни тласкало ежедневно към безпътицата. Затова и според него на всичко това трябвало да се сложи край с честни и прозрачни избори.

Румен Радев към учени от БАН: Няма място за малки мечти

Румен Радев към учени от БАН: Няма място за малки мечти

Учените са разработили апарат за електрохимиотерапия на тумори