Битката за лидер в БСП се ожесточава. Основни претенденти остават Корнелия Нинова и заместникът ѝ Кирил Добрев.

Трима кандидати за лидер на БСП с призив за честен вот

Трима кандидати за лидер на БСП с призив за честен вот

Настояват до сряда да бъдат обявени списъците на членовете на БСП с право да участват в избора на председател

От битката за председател на столетницата се отказаха двама знакови кандидати - Красимир Янков и Валери Жаблянов, заради съмненията им в честността на процедурата по пряк избор на председател на партията.

По информация на News.bg по-късно се отказа и Георги Тодоров, с което Корнелия Нинова и Кирил Добрев останаха единствените кандидати за нов лидер на Столетницата. 

Нееднократно те алармираха партийната ЦИК относно опасенията си на червената изборната комисия и увериха, че изборът ще се проведе прозрачно и честно.

Социалисти зоват кандидатите за лидер на БСП да не участват в опорочен избор

Социалисти зоват кандидатите за лидер на БСП да не участват в опорочен избор

Тежко разделение в Столетницата

Междувременно Янков и Жаблянов посочват, че във връзка с насрочения днес дебат от Софийската партийна организация между кандидатите за председател на БСП заявяваме, че няма да вземем участие в събитието, както и ще отклоним поканата от пловдивските социалисти за аналогична среща-дебат.

Оттегляме се от участие в кампанията и заявяваме, че исканията, които поставихме в писмо до Националния съвет, Изпълнителното бюро и ЦКПИ на 1 септември, не бяха удовлетворени. Създадената организация е предпоставка за груби манипулации на процедурата по изборите и подмяна на действителния резултат.

Неучастието на Корнелия Нинова в тези дебати е демонстрация на високомерното отношение към останалите кандидати. Това е и обида към членовете на партията, които очакваха кампанията да бъде представяне на идеи и платформи, а не сепаративни срещи с инициативни комитети.

Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашият висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация.