Трима от кандидатите за лидер на БСП - Георги Тодоров, Валери Жаблянов и Красимир Янков, с искания за честен вот в столетницата. Тримата излизат с писмо до ИБ на БСП, до Националния съвет и медиите.

"Очакванията на социалистите, както и на мнозинството делегати на 49-ия конгрес, подкрепили тази дълбока промяна, беше, че прекият избор ще послужи за консолидация на БСП, за вливането на нова гражданска енергия към левицата. Развитието на събитията в БСП, както и стилът и методите на провеждане на кампанията не показаха това", притеснени са тримата кандидати.

Според тях месеци наред партията е блокирана в растящо вътрешно противопоставяне, разделението расте, насажда се недоверие, разпространяват се клевети и уронваща достойнството информация за кандидатите. Изборната комисия в партията работела изцяло в подкрепа на единия кандидат, а именно настоящия председател.

Хората на Нинова видяха "подводници" на ГЕРБ в БСП, опит за вътрешнопартиен преврат

Хората на Нинова видяха "подводници" на ГЕРБ в БСП, опит за вътрешнопартиен преврат

Въпреки това в БСП нямало разделение

"Поради целенасочен бойкот срещу заседанията на Националния съвет на БСП не беше приет финансов бюджет на кампанията, като финансирането на дейностите се осъществява по непрозрачен за кадидатите начин. Не е ясно с какви средства и на основата на какво решение ЦКПИ ангажира група телефонисти, които оказват натиск върху партийните членове за участие в избора и създават усещане за контрол върху тях", алармират Тодоров, Жаблянов и Янков. Все още не са изготвени избирателните списъци. Умишлено се намалявал броят на социалистите, имащи право на глас. Партийната телевизия работела само в подкрепа на Корнелия Нинова.

"Всички действия до тук водят до извода, че прекият в избор БСП не покрива и най-минималните демократични стандарти, че се използва за налагането на един кандидат в разрез с предварително заявените намерения. Подобна процедура не овластява членовете на БСП да служи за легитимация на съзнателно прокарваната авторитарна практика през последните години и налагането на председател, поставен над всички органи", смятат тримата претенденти.

Социалисти зоват кандидатите за лидер на БСП да не участват в опорочен избор

Социалисти зоват кандидатите за лидер на БСП да не участват в опорочен избор

Тежко разделение в Столетницата

Затова те настояват до сряда, 02.09.2020г., да бъдат обявени публично списъците на членовете на БСП, които имат право да участват в избора на председател, насрочен за 12.09.2020г. В противен случай те ще считат списъците за целенасочено манипулирани. Настояват също така в този срок да бъде обявен броят на секциите за гласуване и местата, на които са разположени. Тримата се обявяват и срещу подвижните секции. Те настояват още за оставки в партийната ЦИК, както и за оставката на временния председател на БСП.

"Ако тези наши искания не бъдат удовлетворени, ще считаме изборът на председател на БСП за дълбоко опорочен и по същество уронващ престижа на партията пред българското общество", пишат още тримата.