"Днес заседание на Националния съвет на БСП не е имало." Това обяви заместник-председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на пресконференция на "Позитано" 20.

Той уточни, че такова заседание е било насрочено и са били събрани нужните 1/3 подписи от членове на Националния съвет за неговото провеждане, но 50 минути след неговото начало са присъствали едва 86 члена - недостатъчни за кворум. 

Социалисти зоват кандидатите за лидер на БСП да не участват в опорочен избор

Социалисти зоват кандидатите за лидер на БСП да не участват в опорочен избор

Тежко разделение в Столетницата

"В момента сме в кампания за пряк избор на председател на партията и според нас няма абсолютно никаква причина да се провежда заседание на Националния съвет. Това пролича и от позициите, които са обсъждали другарите - те са препотвърдили позицията на Изпълнителното бюро и на ръководството на парламентарната група от вторник, касаещ свикването на Велико Народно събрание и проекта за нова Конституция. Усилията на всички социалисти, членове на НС, ръководители на партията, трябва сега да бъдат насочени единствено към провеждането на пряк вътрешнопартиен избор за председател - към неговата прозрачност, честност и легитимност. Защото не може да претендираме за честни избори в държавата, ако не можем да проведем такива вътре в самата партия. Не може да искаме държавата да си изчисти избирателните списъци от мъртви души, а нашите списъци да не бъдат изчистени", изтъкна Свиленски.

Ръководството на БСП притиснало членове на пленума да не идват на заседанието

Ръководството на БСП притиснало членове на пленума да не идват на заседанието

Пленумът на вътрешната опозиция в БСП не събра кворум

По отношение на критиките към Владимир Москов, който е изпълняващ длъжността председател на партията, изказани днес от членове на Националния съвет, Георги Свиленски каза: "Не е почтено и не е коректно да се отправят такива критики към човек, печелил 7 пъти мажоритарни избори от името на БСП. И го критикуват хора, които не са спечелили нито един избор. Владимир Москов никога не е призовавал за неучастието на пленума, за бойкотиране на Устава или на каквито и да е документи. Москов се опита да успокои партията и членовете на Националния съвет, които се вълнуват единствено да се съберат тук и да направят опит за вътрешнопартиен преврат."

Нинова се страхува от пленума, обвини я Красимир Янков

Нинова се страхува от пленума, обвини я Красимир Янков

Станишев е срещу промяна в Конституцията, добра е, проблемът е, че не се спазва

"Относно избирателните списъци, за които постоянно вървят спекулации, че не били ясни - в правилата, по които се провежда прекият избор, ясно е записано, че списъците не се съставят нито от Изпълнителното бюро, нито от Корнелия Нинова, нито от Националния съвет, нито от Централната избирателна комисия. Списъците се правят от Общинските съвети на БСП и нито един от изброените няма право да пипа, да премахва членове на партията от тези списъци", увери зам.-председателят на ПГ на социалистическата партия.

"Единствената цел на опитите за провеждане на заседание на Националния съвет от две-три седмици насам, е саботиране на прекия избор и неговата отмяна", заключи Георги Свиленски.

От своя страна депутатът от БСП Румен Гечев коментира: "Дали тези неуспешни опити за свикване на Национален съвет са от полза на БСП, дали нашите другари по този начин укрепват организационно и институционално нашата партия, или пък тези действия са от полза на друга коалиция - управляващата, която се намира в агония, която е настроила срещу себе си по-голямата част от българския народ и от която вече се отричат основни техни европейски партньори. Ние считаме, че по-голямата част от нашите другари са били подведени. Няколкото подводници на ГЕРБ, които изплуваха днес на "Позитано" 20, са се опитали да увлекат тези другари в действия, които не са в интерес на БСП, които саботират най-демократичния избор за председател на БСП и провеждането на редовен Конгрес. Тези действия очевидно не са в подкрепа на нашата партия, а са в услуга на агонизиращото управление на ГЕРБ и техните сателити."

Членът на ИБ на НС Атанас Зафиров пък увери на в този контекст, че в БСП нямало разделение.

"Няма разделение и в Парламентарната група на партията. Стана ясно днес, че такива линии на различие има единствено в Националния съвет. Изразителни на тези линии на различие са една малка част от членовете на НС, следствие на факта, че днес за втори път не беше събран кворум", посочи Зафиров.

БСП си играе на пленуми

БСП си играе на пленуми

Владимир Москов моли съпартийците си утре да няма пленум