Червените се чудят да има или да няма утре пленум на столетната партия.

Припомняме преди време 100 видни социалисти поискаха заседание на Националния съвет на партията, което да се проведе утре, 29 август, за да се обсъди ситуацията в партията и недоверието към нея, обявени от последните социологически проучвания.

Днес временно изпълняващият длъжността председател на столетницата Владимир Москов е изпратил писмо до членовете на пленума, в което моли утре да няма пленум.

"Наясно сме, че ситуацията, в която се намираме е много трудна. Последната година, и особено с влизането ни в кампания за избор на председател на БСП, се засилиха противорепчеята и противопоставянето в партията", пише до съпартийците си Москов.

За Нинова днешният пленум е провокация

За Нинова днешният пленум е провокация

Държавата е в институционална криза

Според него не е правилно едно временно управление на БСП да взима кардинални решения за бъдещето на партията.

"Повече от всякога ни е нужно да си кажем истината в очите, да си изясним проблемите, да обсъдим противоречията и да намерим решение за бъдещето, защото по този начин е невъзможно да се продължава", пише още Москов.

Според него изясняването на отношенията в партия може да стане само на конгрес. Той изтъква, че на редица заседания и пленуми е станало ясно, че има сериозно вътрешно разделение и множество проблеми за решаване.

"Напрежението не само, че не се уталожи, а и се нагнети още повече", пише още Москов.

БСП пак се раздели
Обновена

БСП пак се раздели

Нинова ги обвини, че са клуб по интереси

Поради липса на кворум на изпълнителното бюро на 25 август заседание на пленума не бе насрочено.

"Призовавам ви да запазим здравия разум и да не позволяваме вътрешнопартийните страсти и противоречия да вземат превес над каузата, която ни обединява - БСП", настоява в писмото си Владимир Москов.

Той призовава червените във времето до избор на нов председател на партията всеки да изясни своята позиция, да определи приоритети си и да прецени къде намира допирни точки със съпартийците си.

Избират нов лидер на БСП на 26 септември

Избират нов лидер на БСП на 26 септември

Кандидатите за председател трябва да се регистрират до 21 август

"Най-лесно е да се поддадем на противопоставянето, но то ще има пагубни последствия за партията", пише още Москов.

По-трудното според него е левите да постигнат консенсус и да намерят начин да се справят с техните вътрешни борби.

Това не е първият опит за свикване на пленум от вътрешната опозиция. Преди време опонентите на лидера Корнелия Нинова отново събраха подписи и свикаха пленум, за което обаче не се събра кворум, а самата Нинова го определи като нелегитимен.

От вътрешната опозиция искаха заседание на пленума заради притеснителните тенденции с доверието към партията.

"България е в дълбока политическа и институционална криза породена от липсата на справедливост. Търпението на гражданите е напълно изчерпано. Правителството загуби доверие да управлява, но според последните изследвания на общественото мнение БСП вместо да разширява влиянието си, тя също бележи сериозен спад. Необходимо е трезво и без излишни емоции да обсъдим изключително тревожната тенденция за значително намаляване на подкрепата към партията. БСП изостава от дневния ред на България - няма позиция по нестихващите протести и не предлага изход от кризата, който да убеди българите, че съществува алтернатива на днешното управление", пише в искането. И се настоява БСП бързо да излезе и с позиция по повод исканите от протеста промени в Конституцията и да отхвърли всякакви опити за нейната ревизия.

Сред 100-те подписали го са Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Велислава Дърева, Валери Жаблянов, Ваня Добрева, Георги Божинов, Деница Златева, Дора Янкова, Драгомир Стойнев, Жельо Бойчев, Калоян Паргов, Кирил Добрев, Красимир Янков, Костадин Паскалев, Михаил Миков, Петър Мутафчиев, Сергей Станишев, Юрий Асланов, Янаки Стоилов и други знакови лица на БСП.

Подписалите искането критикуват ръководството на БСП, че вече месеци отказва да свика заседание на Националния съвет и, че в нарушаване и заобикаляне на уставните норми, решенията от политически характер се вземат от Изпълнителното бюро. И настояват пленумът да се събере и заради някои организационни решения като предстоящите частични местни избори наесен, като необходимостта да се даде по изключение възможност за трети мандат на 60 председатели на общински организации, в които членуват под 150 членове.

В дневния ред да бъде включена и точка по въпроси във връзка с провеждането на прекия избор на лидер, настояват 100-те, въпреки че кампанията по вота стартира в сряда.

Според тях обаче не е изрично установен точният брой на членовете на БСП с право на глас. Евентуалното разминаване между броя на тези с право на глас и броя на членовете, избиращи делегати за конгреса от съответните общински организации, може да постави под въпрос както легитимността на резултатите от прекия избор, така и на 50-ия конгрес на партията, предупреждават те.

Оставал неизяснен и въпросът за необходимите разходи за провеждането на вътрешнопартийния избор.