Борисов преди да говори за БСП да си гледа неговата партия. Защо след 11 години управление и еднолична власт се докара дотам, че дори с целия държавен ресурс, с излетите милиарди и брутално накупени гласове не може да управлява повече и да мръдне в парламента без гласовете на поне още две партии? С този въпрос лидерът на БСП Корнелия Нинова се обърна към премиера Бойко Борисов във фейсбук профила си.

Ние сме падали и на по-малко депутати и сме се изправяли. И сега ще се изправим. Но на него такова срутване на ГЕРБ му е за пръв път. Въпросът е дали всички ще проявим мъдрост да не му позволим да се изправи или загледани в себе си ще му позволим да се върне, попита риторично Нинова.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ и настоящ премиер Бойко Борисов заяви, че няма да е депутат в 45-ото Народно събрание.

Той обяви своята позиция, след като вчера стана ясно, че ГЕРБ готви кабинет без Борисов.

Вчера Борисов предложи да се гласува свикване на ВНС, където половината депутати са мажоритарни. От ГЕРБ нямало да внасят своето предложение за нова Конституция, но очаквали предложението на Румен Радев.

В тази връзка президентът заяви, че е против промените в Конституцията като залог за нечие политическо оцеляване.

А лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова заяви, че с предложението си Борисов цели да остане премиер до живот.

Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел. Президентът Румен Радев оспори дори в Конституционния съд решението на ГЕРБ за парламентарна комисия, която да сондира мнения за нов Основен закон.