Бойко Борисов иска свикване на Велико Народно събрание, за да остане премиер до живот. Това заяви лидерът на "Изправи се.бг" Мая Манолова във Фейсбук по повод днешния призив на министър-председателя да се свика Велико Народно събрание.

По нейни думи Конституцията за втори път се превръща в средство той да продължи властта си.

Според нея Борисов така и не е разбрал, че за да се започне процедура за приемане на нова Конституция, трябва да има конституционен проект.

Ще има конституционен дебат и съдебна реформа, но дали тя ще изисква Велико Народно събрание ще решим ние - партиите на протеста, които сме първа политическа сила, категорична бе Манолова. Тя посочи, че този път дебатът ще е с експерти, а няма "да се пише от безхаберници за една нощ".

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Манолова подчерта, че Борисов вече не е в позицията да определя дневния ред нито на държавата, нито на парламента. На тези избори народът показа на Борисов "червен картон", изтъкна тя.

По нейни думи, когато той изпълни конституционната процедура и внесе предложение за кабинет,ще стане ясно, че той е в пълна изолация и никой не го иска повече за премиер.

Тя припомни конституционната процедура, че ако Борисов не състави кабинет, мандатът ще се връчи на втория - Слави Трифонов.

Манолова подчерта, че за "Изправи се.БГ" естествени партньори са както партията на Слави Трифонов, така и "Демократична България".

"Ще бъдем парламентарен омбудсман и дали на Борисов му харесва, или не, това не го решава той. Ще подкрепим малкия бизнес и микропредприятията, засегнати от пандемията, самоосигуряващите се лица и домакинствата. Ще внесем важните закони - за частния фалит, за ограничаване на колекторските фирми, срещу зариването на България с боклук, овладяването на здравната криза", обеща тя.

Тошко Йорданов: Коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правим

Тошко Йорданов: Коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП няма да правим

Той отказа коментар и за призива на Нинова

Припомняме, идеята за свикване на Велико народно събрание не е чужда на ГЕРБ, които успяха да тушират част от протестите през лятото именно с предложението си за нова Конституция. Тогава премиерът обеща интересното решение, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано ВНС.

Конституцията на ГЕРБ, написана по признание от Даниел Кирилов, претърпя пълно фиаско в парламента, въпреки че внасянето й бе подкрепено и от независими депутати, а и от Веселин Марешки, макар и с признанието, че не я е чел. Президентът Румен Радев оспори дори в Конституционния съд решението на ГЕРБ за парламентарна комисия, която да сондира мнения за нов Основен закон.

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност