Правителството, което ще предложи ГЕРБ като първа политическа сила ще бъде от експерти и не с предложение за премиер Бойко Борисов.

Като експерти ги определи бъдещите министри вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Именно от нейните думи се разбра, че ГЕРБ готви правителство без Борисов. Захариева го представи като изпълнение на обещание - "премиерът не веднъж го е заявявал", бяха думите на Захариева, която напомни и неговото обещание да се заеме с партийните дела.

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Борисов актуализира темата за Велико народно събрание

Колегата политик Слави Трифонов да не дезертира

Захариева каза, че имена още не може и няма право да посочи. Очакванията са обаче това предложение на правителството да не може да изпълни мандата си и да събере нужната подкрепа в парламента. Предложението е мотивирано като мандат от избирателите, а Захариева изтъкна, че това е по Конституция и ще следват стъпките на закона. От думите на Захариева се разбра, че в ГЕРБ не тълкуват изборните резултати като загуба и са категорично несъгласни това да се прави. Захариева подчерта, че това са пети поредни парламентарни избори, които ГЕРБ печели и са най-голямата парламентарна група. Освен това разликата между първия и втория е дори по-значителна като брой гласове спрямо миналите избори.

Екатерина Захариева заяви и че действително ГЕРБ смятат да дадат гласове в подкрепа на правителство на Слави Трифонов. Тяхната позиция е национално отговорна, тъй като ако не се подкрепи правителство, то страната ще бъде тласната в страшна криза и кръговрат на непрестанни избори.

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

Слави Трифонов към Борисов: Има си процедура, по Конституция

И той му отговори чрез Фейсбук

По думите на Захариева няма логика една политическа партия, която се явява на избори да върне мандат за съставяне на правителство, особено ако тя е втора политическа криза.

А иначе ГЕРБ би подкрепило правителство на Слави Трифонов дори и от уважение към техните избиратели, които не са малко, обясни Захариева и подчерта, че действията на депутатите от ГЕРБ ще са мотивирани от отговорност. Тя изтъкна, че не е изключение и прецедент правителство на малцинството.

Екатерина Захариева не отговори на въпрос дали някой им иска помощта: "Ние сме депутати, ние сме политици, ние носим отговорност и следваме законите и конституцията", посочи на този въпрос Захариева. След което потвърди, че много пъти са чули как "те не биха подкрепили нас, но ние сме отговорни".

"Бихме дали шанс за излъчи правителство, както и бихме подкрепили някои от неговите разумни политики", заяви Захариева.

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност

Тя потвърди, че в ГЕРБ нито се притесняват от служебен кабинет, нито се притесняват от предсрочни избори. Притеснителното е да не влезем в цикъл от предсрочни избори, по думите й.

Като пълен абсурд определи трактовката за "печелене на политическо време с идеята за ВНС". Има си Конституция, по която се върви и от ГЕРБ вървели по нея.

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Трудни следизборни прогнози... нещо неочаквано?

Досега нямаме парламент, разпуснат без да излъчи изпълнителна власт, напомня Евгени Кръстев, но има шанс служебното правителство да поизчака до следващата година