Според прогнозите на експремиера Иван Костов, или ГЕРБ ще сформира кабинет заедно с "Има такъв народ" и подкрепата на ДПС и ВМРО, или ще се стигне до невъзможност за съставяне на правителство и извънредни избори наесен*, съобщи Дойче веле.

По думите му, в сегашната политическа ситуация съществуват два основни риска.

"Първият риск е за политическа криза, ако се сбъдне втората хипотеза. Тя ще се изрази в това, че Народното събрание не може да състави правителство. От което ще последва период, в който парламентът може да предприеме определени действия за промяна на изборния закон например, но може и да не предприеме. При всички случаи това ще се проточи до края на лятото. Това е рискът за политическата система." - коментира той.

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Борисов: Порадвайте се ден - два, после ще мислим за експертно правителство

Той се радва на шарения парламент, защото няма да е сам и няма сам да носи отговорност

"Вторият риск е за самата политическа констелация, която господства в България в последните 12 години. Има реална опасност тази политическа констелация с тези участници да не може да просъществува и да възникне друг политически баланс, особено след едни предсрочни избори." - посочва експремиерът Костов, преподавател в Нов български университет.

Той отбелязва, че протестите са дали много силен тласък и са създали опасност за съществуващото политическо статукво.

*Анализът на Иван Костов е направен преди изборния ден.

Паралелното преброяване на "Галъп": Слави втори, ВМРО изпадат

Паралелното преброяване на "Галъп": Слави втори, ВМРО изпадат

ГЕРБ така имат едва 75 мандата