Кошмарът "ГЕРБ посяга към Конституцията" продължава. Това заяви социалистът Крум Зарков по време на дебатите за създаване на комисия за нова Конституция, предложена от управляващата партия.

Герберите искат всяка група да излъчи по трима свои представители в комисията, както в нея да се включат и трима независими депутати.

БСП е против създаването изобщо на такава комисия и няма да участва - не с трима, а дори и с нула членове, увери Зарков. Няма нужда от нова Конституция, категоричен бе червеният депутат. По думите му в проекта на управляващите 90% от текстовете преповтаряли валидния в момента основен закон. Промените на ГЕРБ били неприемливи за гражданското общество. Той настоя за оставката на правителството.

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

ГЕРБ иска парламентарна комисия да сондира идеи за нова Конституция

Проектът ще бъде изпратен и на Венецианската комисия за становище и мнение

Хората знаят какво се случва и знаят какво е решението на политическата криза, убеден е Зарков.

Валери Жаблянов посочи, че шестимата напуснали левицата са категорично против новата Конституция на ГЕРБ.

Това, което предлага мнозинството за нова Конституция, носи само хаос, по думите му. Не разрушавайте съществуващият конституционен ред в страната, настоя Жаблянов.

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ, ОП, част от независимите депутати и част от "Воля"

Припомняме, от ГЕРБ внесоха предложението си за нова Конституция, събирайки 127 подписа. Те бяха подкрепени от коалиционните си партньори от ОП, както и от депутати от "Воля" и независими. От ДПС вече обявиха, че няма да подкрепят инициативата на ГЕРБ, от БСП също са против.

2 септември бе обявен като краен срок, в който ГЕРБ да съберат нужните им подписи от премиера Бойко Борисов. Ако не ги бяха събрали, това би довело до оставка.

На 14 август премиерът Бойко Борисов в своя изявление предложи да се свика Велико народно събрание и да бъдат направени промени в Конституцията. Тогава Борисов увери, че ще се оттегли в деня, когато бъде свикано Велико народно събрание.

Междувременно първото предложение за нов Основен закон на ГЕРБ, което бе внесено тържествено в Народното събрание, бе основно редактирано.