От понеделник започва обучение на РИК и СИК и заради ограниченията за коронавирус то ще бъде онлайн. Това заяви пред БНР говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Тя посочи, че този вид обучение няма да е лесно, но връзката ще е конферентна, за да може да се задават въпроси и да се отговаря.

Членовете на секционните избирателни комисии ще бъдат обучени онлайн за работа с машините от фирмата доставчик "Сиела Норма". Цанева допълни и че са предвидени около 2000 IT специалисти, които при технически проблеми ще бъдат търсени през кол център.

Тя подчерта, че за ЦИК е важно да обучи членовете на СИК, за да могат те да предлагат машинно гласуване в избирателните секции.

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

ЦИК остава против заснемането на броенето на бюлетините

Комисията ще обжалва отмяната на забраната

Цанева бе категорична, че няма съмнения в сигурността на машините за гласуване от институциите, които се занимават със сертифицирането им.

По нейни думи сложността на изборните протоколи идва от едновременното провеждане на машинно и хартиено гласуване.

Относно решението на Административния съд на София-град, което отхвърли решение на Комисията за видеоизлъчване на процеса на броене на бюлетините и попълване на протоколите, тя потвърди, че то ще бъде обжалвано.

Говорителката на ЦИК заяви, че Комисията работи по хронограмата за провеждането на изборите на 4 април и поясни, че въпросът за евентуално отлагане на вота не е от компетентността й.

Сертифицират машините за гласуване до средата на март

Сертифицират машините за гласуване до средата на март

"Сиела Норма" показа как изглеждат устройствата

По нейни данни ще бъдат разкрити 465 секции в 69 държави.

Относно активността на действащи министри и премиера, които не са задължени да излизат в отпуск по време на предизборната кампания, Цанева заяви, че съгласно Изборния кодекс това не е нарушение.

От думите й стана ясно и че ЦИК е публикувала на сайта си заявленията за гласуване, които поставени под карантина или хора с увреждания трябва да подадат, за да гласуват на 4 април.