Дружеството "Сиела Норма", което беше избрано да достави машините за гласуване, показа как изглеждат устройствата, съобщава БНТ.

Изпълнителният директор на дружеството Веселин Тодоров заяви, че днес в Централната избирателна комисия се е състояла среща между фирмата доставчик и Държавната агенция "Електронно управление, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация

Те са обсъдили какви машини, какъв софтуер и в какъв срок ще им бъдат предоставени.

Тодоров обясни, че следващата седмица започва процесът по одитиране - хардуерно, софтуерно и функционално.

По негови думи въпреки че сроковете между ЦИК и тези институции първоначално са били 30 дни, днес е било договорено те да бъдат съкратени. По този начин Тодоров прогнозира, че някъде в средата на март устройствата ще бъдат одитирани.

Първите 300 машини за изборите вече са в страната

Първите 300 машини за изборите вече са в страната

Последните устройства трябва да бъдат доставени до 9 март

"И трите институции смятат да се справят в много съкратени срокове, на половина на тези, които бяха заложени от начало. Това би било полезно и за нас, и за ЦИК, за да можем спокойно да довършим работата последните дни, когато се въвеждат имената на кандидатите", поясни Тодоров и допълни, че машините ще бъдат сертифицирани като софтуер и хардуер, като само последните данни, които не са специален обект на сертифициране, ще бъдат въведени след като мине одитът.

В момента машините се съхраняват в специални куфари и се охраняват в подходящ склад.

До 28 февруари трябва да пристигнат не по-малко от 5700 машини с втората партида. Третата и последна партида с останалите машини трябва да пристигне до 9 март.

Припомняме, през септември миналата година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември 2020 г. Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас. В края на декември ЦИК избра "Сиела Норма" да достави машините за предстоящия парламентарен вот. "Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.