Общественият съвет към Централната избирателна комисия е получил разрешение и ще наблюдава и участва в одитирането на машините за гласуване. Това съобщи в студиото на БТВ Росица Матева. В одита няма да има представители на партиите. ОС към ЦИК е в постоянна връзка и с Държавната агенция Електронно управление.

Припомняме, че от "Демократична България" съобщиха, че Централната избирателна комисия (ЦИК) е отказала на искането им за независим одит на машините за гласуване с мотива, че държавните институции, които ще извършват проверката, а те са независими.

5 машини за гласуване се сертифицират
Обновена

5 машини за гласуване се сертифицират

Подадени са 48 447 заявления за гласуване в чужбина

Матева смята, че изборната администрация ще се справи с гласуването на карантинираните с мобилни урни. Това е традиционно за България гласуване, тъй като и до този момент така са гласували хората с трайни увреждания. Вероятно около 20 000 души няма да имат възможност да гласуват изобщо, тъй като в закона е записано, че заявление за мобилна урна се подават до 3 дни преди изборите. Така в периода на тези три дни карантинираните няма да имат възможност да подадат заявление. Записаното в закона не може да се промени вече, заяви Матева, като припомни, че Общественият съвет към ЦИК е предложил да няма никакъв срок. Това обаче не е било прието.

Росица Матева разясни и решението на ЦИК за предоставяне на субсидии на партиите и коалициите за предизборната кампания. Такава субсидия ще получат само извънпарламентарните партии, които участват в изборите или са в коалиция. Това означава, че коалицията ГЕРБ/СДС ще получи само част от субсидията - тази, която се полага за СДС. Така стои и въпросът с коалицията между Веселин Марешки и Валери Симеонов, тъй като в при тях влизат и партии, които не са парламентарно представени. Съответната коалиция получава според процентното разпределение. Общо към 1 милион ще бъдат отделени за такъв тип субсидии, посочи Матева, без да се ангажира с точни данни.

Слави Трифонов се отказа от субсидията за кампания

Слави Трифонов се отказа от субсидията за кампания

ИТН няма да приеме 40 000 лв., въпреки че им се полагат по закон

Росица Матева не очаква особено голям прилив на гласове от чужбина на предстоящите избори, въпреки че има относително по-голям брой подадени заявления. На изборите през 2009 г. са гласували 156 000 българи в чужбина, а на предходните - 117 000.