Общо 6 976 са машините за гласуване, които се намират в наетия логистичен център. Това обяви говорителят на ЦИК Димитър Димитров на редовния брифинг на комисията.

Утре или в близко време ще бъде подписан протокол, с който ЦИК ще установи бройката. 5 от машините са предадени на институциите, които по силата на закона трябва да извършат действие по сертифициране на машините, обясни Димитров.

Общият брой подадени електронни заявления е 48 447, като от тях огромната част са подадени онлайн. 10 000 са заявленията от Турция, 9 300 Англия, 6 800 Германия, 4 400 Испания, 3 070 от САЩ. До 9 март могат да се поддават заявления за гласуване в изборите.

Първите 300 машини за изборите вече са в страната

Първите 300 машини за изборите вече са в страната

Последните устройства трябва да бъдат доставени до 9 март

2 март е срокът, в който партиите и коалициите трябва да представят кандидатските си листи. В същия срок инициативните комитети трябва да предадат подписките си.

В ЦИК са регистрирани 23 партии и 8 коалиции, като на 6 партии е отказана регистрацията.

Основните решения, които е приела ЦИК, са правила за отразяване от БНТ и БНР на проявите на кандидатите за народни представители, определяне на процедурите чрез жребий за реда на представители на кандидати, партии и коалиции и решение, относно определяне процедурата чрез жребий на номерата на бюлетините за гласуване. Жребият ще бъде проведен на 2 март и ще се излъчва по БНТ - 2.

На документите на избирателите, които са изтекли в срока от 13 март до 31 януари 2020 г., се удължава с 6 месеца валидността им. Изтеклите документи от 13 март до дата на изборите ще бъдат валидни и хората ще могат да гласуват. Тепърва предстои да се приеме отделно решение за подвижните СИК, които ще обслужват карантинираните избиратели. В ЦИК няма постъпили жалби.

Централната избирателна комисия има обратна информация, че сред предложените вече членове на Секционните избирателни комисии е започнала ваксинацията. Новината съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

По думите й трудно би било да се каже точният брой на членовете на РИК, които ще се ваксинират, но по-голяма част от тях са ваксинирани. Идеята, с която изтеглихме по-рано назначаването на СИК, е, за да могат да бъдат ваксинирани и с първа, и с втора доза, обясни тя.

34 формации се регистрираха в ЦИК за изборите през април

34 формации се регистрираха в ЦИК за изборите през април

Това обаче не е окончателният им брой

Припомняме, преди дни вицепремиерът и координатор по подготовката на изборите Марияна Николова съобщи, че машините за гласуване се охраняват от жандармерия в митнически склад, който е под специален разпоредителен режим, определен от държавата.

През септември миналата година от ЦИК заявиха, че са нужни около 10 000 машини за нормално гласуване.

През ноември 2020 г. Комисията обяви, че ще бъдат закупени 9600 машини. Стойността на поръчката е изчислена на 36 млн. лева без ДДС.

На 8 декември стана ясно, че осем кандидати искат да доставят машините за гласуване у нас. В края на декември ЦИК избра "Сиела Норма" да достави машините за предстоящия парламентарен вот. "Сиела Норма" достави машините за гласуване и на последните евроизбори през 2019 г. Тогава устройствата бяха 3000, а ЦИК ги нае.

Жандармерия охранява машините за гласуване

Жандармерия охранява машините за гласуване

Марияна Николова уверява, че няма нерегламентиран достъп до тях