Към момента има подадени документи на 26 партии и 8 коалиции, но дежурни членове на ЦИК приемат документи на кандидати за регистрация, които пристигнаха малко преди 17.00 часа. Това съобщи говорителят на ЦИК Таня Цанева.

Тя поясни, че все още не може да се посочи окончателният брой на политическите формации, които ще участват на парламентарните избори през април.

От Централната избирателна комисия вече са дали своите забележки по проекта на протокола, изготвен от Министерството на здравеопазването.

Цанева обясни, че когато Комисията го получи - вероятно в края на седмицата, ще бъдат дадени указания на районните и секционните избирателни комисии.

С обещание за работа, работа и пак работа ГЕРБ и СДС се регистрираха в ЦИК

С обещание за работа, работа и пак работа ГЕРБ и СДС се регистрираха в ЦИК

За три дни събрали 52 000 подписа

Стана ясно, че сроковете на консултациите за състава на СИК се изтеглят с една седмица, а назначаването на членовете на СИК трябва да приключи към първи март. Целта е да могат да бъдат ваксинирани желаещите членове. Цанева подчерта, че здравният протокол включва ваксиниране на състава на секционните избирателни комисии.

По нейни думи за СИК са необходими поне петима членове, а за подвижните избирателни секции и за секциите в чужбина - трима членове.

БСП решава за коалиция след изборите и с допитване до членовете си

БСП решава за коалиция след изборите и с допитване до членовете си

Напрежението с подреждането на листите стихва

Относно подготовката за машинно гласуване на изборите говорителката на ЦИК заяви, че днес е била проведена среща с представители на администрацията на МС, за да се уточнят условията по наемане на склада, в който да се съхраняват машините.

По отношение на доставката по нейни думи изпълнителят се справял много добре.

Според Цанева няма да има актуализация на изборния бюджет. Тя обаче посочи, че има едно перо - медийни пакети, което е неизвестно, защото не е ясно колко партии и коалиции, които не получават субсидии, ще се регистрират в ЦИК и ще имат право на т.нар. медийни пакети, които са 40 000 лева за партия и 5 000 лева за независим кандидат.

ЦИК прие правилата за предизборната кампания

ЦИК прие правилата за предизборната кампания

Тя стартира на 5 март