Централната избирателна комисия прие условията и реда за провеждането на предизборната кампания за вота през април, съобщава БНР.

Тя ще бъде открита на 5 март и ще приключи в 24.00 часа на 2 април, като ще се води на български език.

Доставчиците на печатните медии и онлайн новинарските услуги могат да отразяват и безплатно предизборната кампания на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати в изборите за народни представители.

Комисията описва допустимите форми на предизборна агитация в доставчиците на медийни услуги, включително БНР и БНТ. Решението на ЦИК е, че социалните мрежи Фейсбук, Туитър и други подобни, както и личните блогове не са медийни услуги.

ЦИК прие хронограма за изборите

ЦИК прие хронограма за изборите

В МВнР се изпращат разяснения за гласуването на сънародниците ни в чужбина

Забранява се използването на агитационни материали, съдържащи герба и/или знамето на България и на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения.

Не се разрешава за предизборната агитация да се използва държавен и общински транспорт, такава не може да има в общински и държавни учреждения, институции, държавни и общински предприятия, в търговски дружества с повече от 50% държавно или общинско участие, агитацията от служители на вероизповеданията.

ЦИК не смята за агитация извършването на религиозни обреди. Забранява се в търговската реклама да се отправят политически внушения за или против определена партия, коалиция, инициативен комитет или кандидат.

До откриването на предизборната кампания на 5 март се забранява поставянето на предизборни агитационни материали.

Публични предизборни събрания трябва да се организират при спазване на противоепидемичните мерки, заповеди и указания за провеждане на изборния процес в условията на обявената извънредна епидемична обстановка.

6 732 316 са избирателите у нас за вота през април

6 732 316 са избирателите у нас за вота през април

ЦИК публикува предварителните списъци