Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на парламентарните избори на 4 април, съобщава БНР.

До работната група "Избори" в Министерството на външните работи се изпращат разяснения за гласуването на сънародниците ни в чужбина, свързани със сформирането на избирателни секции и упражняването на вота.

Информацията ще бъде разпратена до дипломатическите и консулските представителства, а също ще бъде качена на сайта на ЦИК, където се обособява и раздел "Парламентарни избори".

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

До 5 февруари трябва да са определени условията и реда за образуване на избирателни секции извън страната. До същата дата областните управители насрочват консултации за състав на РИК, които са публични. Това е записано в хронограмата, приета от ЦИК.

Часове след нейното приемане депутатите приеха, че от ЦИК трябва да се консултират с Националния оперативен щаб (НОЩ) за провеждането на избори в условието на пандемия от коронавирус.

До 12 февруари кметовете трябва да формират избирателните секции на територията на общините, до същата дата трябва да са назначени и Районните избирателни комисии.

План сметката за провеждането на изборите трябва да е приета от правителството най-късно на 7 февруари.

Също до 7 фувруари ЦИК утвърждава образци на изборни книжа и ги обнародва в "Държавен вестник".

До 7 февруари ЦИК трябва да определи изискванията към организацията и технологията на компютърната обработка на данните от гласуването и към издаването на бюлетин с резултатите от изборите, включително от машинното гласуване, и възлага изпълнението на "Информационно обслужване" АД.

До 17 часа на 17 февруари партиите и коалициите ще подават заявления в ЦИК за регистрация за участие в изборите.