С разпоредбата в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., се възлага на Централната избирателна комисия да организира изборния процес по начин, който да не лиши нито един гражданин от избирателно право и да позволи избирателите да упражнят правото си на глас в условията на епидемичната обстановка, включително избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов отбеляза, че се предлага Централната избирателна комисия да приеме правилата след проведени консултации с Националния оперативен щаб, Националния ваксинационен щаб и Обществения съвет към Комисията, като публично обяви резултатите от провеждането им. Предлага се приетите правила да може се обжалват пред Върховния административен съд по реда на чл. 58 от Изборния кодекс.

ЦИК прие хронограма за изборите

ЦИК прие хронограма за изборите

В МВнР се изпращат разяснения за гласуването на сънародниците ни в чужбина

Филип Попов от БСП посочи, че управляващите прехвърлят цялата отговорност от Министерски съвет на Централната избирателна комисия. Левите са съгласни, че трябва да се намери начин карантинираните да могат да гласуват, но цялата отговорност е за ЦИК, критикува народният представител.

Станислав Станилов от "Атака" е притеснен, че датата 4 април, определена от президента Румен Радев е неподходяща, защото няма да има възможност за проветряване на помещенията и след вота ще има пик на зараза. Отговорността за това ще е на държавния глава, по думите му. С този закон вие не правите нищо, обвини и Крум Зарков.

Хамид Хамид от ДПС поиска в дух на диалог да се прецизират текстовете. Също така депутатите трябвало да де съобразят със становището на ЦИК.

Припомняме, че според председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова проблемът на изборите предимно би бил епидемичната обстановка. В тази връзка председателят на ЦИК Александър Андреев заяви, че от ЦИК са готови за изборите, но чакат здравния протокол. Здравните власти от своя страна обещаха такъв протокол в деня, когато стане ясна точната дата на изборите - президентът ги насрочи за 4 април, давайки една седмица отсрочка от първоначално обявения срок, първата възможна дата, 28 март.

ЦИК си харесва за гласуване в класните стаи, а не във физкултурните салони

ЦИК си харесва за гласуване в класните стаи, а не във физкултурните салони

Гласуването по пощата не протича в контролирана среда, обясни говорителят Таня Цанева

Предложението предвижда гласуването на избирателите, поставени под задължителна карантина или задължителна изолация, се предлага да става чрез подвижна избирателна кутия или в отделни избирателни секции. Условията и редът за гласуването на тези избиратели трябва да са предвидени в правилата, приети от Централната избирателна комисия, за да се отговори на епидемичната обстановка. В правилата Централната избирателна комисия ще трябва да определи по най-безопасния начин за всички участници в изборния процес образуването на секции, подаването на заявления, в т.ч. и по електронен начин през интернет страницата на Централната избирателна комисия или съответната община или на безплатен телефонен номер, списъка за гласуване и гласуването в изборния ден.

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

ЦИК настоя властта да си поеме отговорността за безопасни избори

Според левите управляващите пак прехвърлят отговорността

Красимир Ципов обясни и че с цел намаляване струпването на много хора, те предлагат броят на членовете на секционните избирателни комисии за секциите да не е по-малко oт трима, назначени при спазване изискванията на Изборния кодекс. Предвижда се броят на членовете на секционна избирателна комисия извън страната също да може да бъде не по-малко от трима, по преценка на Централната избирателна комисия в зависимост от епидемичната обстановка, ограничителните мерки в съответната държава и други обстоятелства, свързани с натовареността в изборния процес.

С параграф 2 от законопроекта се предлага избирателите с изтекъл срок на валидност на документите са за самоличност, включително и удължения такъв, да могат да гласуват и документите им да се приемат от СИК.

Предложените промени минаха обаче със 128 гласа "за", 45 "против" и 9 "въздържал се".

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Димитър Стоянов: ГЕРБ да обяснят на българите в чужбина как ще гласуват

Отсрочката от седмица за изборите е посочена от Караянчева като нужното им време