Гласуване в един голям физкултурен салон например означава, че там трябва да се разположат повече избирателни секции. Това не гарантира, че няма да има голямо струпване на хора. По-добре изборите ще бъдат организирани в класните стаи - така, както са се провеждали досега. Това заяви говорителят на ЦИК Таня Цанева в сутрешния блок на Нова телевизия.

ЦИК изпълнява препоръките на Министерство на здравеопазването и съответните РЗИ-та. Все още Централата избирателна комисия не разполага със здравен протокол за изборите на 4-ти април. Припомняме, че вчера президентът Румен Радев обяви датата на парламентарните избори за 45-то Народно събрание - 4 април. По време на конкултациите здравният министър Костадин Ангелов увери, че МЗ и здравните власти ще разпишат протокол за мерки за безопасни избори едва когато бъде ясна датата.

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

ЦИК са готови за изборите, чакат здравния протокол

Андреев: Въпросът за броене на бюлетини може да бъде обсъден

 

Самата техническа организация на изборите се осъществява от изпълнителната власт - общинските администрации по места, обясни тя.

Цанева не смята, че е възможно, практически нямало как да бъдат ваксинирани членовете на СИК. Тя вижда един технически проблем - ваксината се състои от две дози, които трябва да се сложат в рамките на няколко седмици, а членовете на СИК трябва да бъдат ясни няколко седмици преди изборите.

Цанева настоя за повече резервни членове на СИК.

Здравните власти показват план след президентския указ за датата на изборите
Обновена

Здравните власти показват план след президентския указ за датата на изборите

Епидемията е непредсказуема, предупредиха медиците

Финалната дата за доставката на машините за изборите е 25 дни преди изборния ден. На техническа пречка се дължи фактът, че все още За не е подписан договорът за машините, обясни Цанева, без обаче да посочи точно каква е тя.

В 13 държави в Европа има гласуване по пощата, но то само по себе си крие много рискове по време на пандемия. Гласуването по пощата не протича в контролирана среда, обясни Цанева.

ЦИК не е орган, който може да предлага други начини за гласуване. Когато се създават секции в чужбина, те не зависят от желанието на ЦИК да предостави на всички избиратели да гласуват, а затова нещо си има регистрационен режим.

Захариева подготвя гласуването на българите в чужбина още от есента

Захариева подготвя гласуването на българите в чужбина още от есента

Ако има промяна за РСМ след изборите, то тя по-скоро ще е по-лоша за тях