Ще се справим с провеждането на парламентарните избори на определената от президента Румен Радев дата - 4 април. Това заяви председателят на ЦИК Александър Андреев в ефира на bTV, където гостува минути след обръщението на държавния глава към гражданите.

На въпрос ще бъде ли въведено гласуването по пощата, Андреев отвърна, че законодателят е този, който трябва да прецени дали предложенията могат да бъдат въведени. Този процес не може да го реши ЦИК, а и не е задача на ЦИК.

На въпроса дали избирателните списъци трябва да бъдат проверявани, за да няма измами по време на изборите, шефът на ЦИК коментира, че няма как да се поиска актуализация на списъците. В момента списъците се изготвят на база данни за адреси на населението.

Относно видеонаблюдението по време на броенето на бюлетини, Андреев заяви, че този въпрос може да бъде обсъден. По отношение на начина на провеждане на изборите, шефът на ЦИК добави, че те ще се съобразят по протокола изготвен от здравните органи.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

В заключение Андреев каза, че предстои среща с представителите на МВнР, относно това как ще протекат изборите на българите, които живеят в чужбина.

По отношение на електронното гласуване Андреев заяви, че такава система не може да бъде приета на този етап.

По-рано днес държавният глава Румен Радев обяви, че парламентарните избори през 2021 година ще се проведат на 4 април.

След това по време на брифинг на партия ГЕРБ попитаха кой натисна копчето за 4 април. От партията се заканиха, че няма да внесат нито една от промените, които президентът е предложил.

Кой натисна копчето за 4 април, питат от ГЕРБ

Кой натисна копчето за 4 април, питат от ГЕРБ

Не можело да се направи всичко, което на президента му хрумне

Малко по-късно заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров заяви, че от партията приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Припомняме, въпреки че датата за изборите се очерта като основен проблем в публичното пространство, консултациите си президентът Румен Радев не свика с конкретно посочване на тази цел. Самите консултации преминаха и наложиха други теми за разискване, включително и технологията на изборния процес - машинният вот, видеонаблюдението в секциите, гласуването на карантинираните български граждани и др.

Консултациите обаче бяха белязани от редица изречени обвинения между политическите лидери и Румен Радев, като градусът на напрежението между държавния глава и ГЕРБ още в началото се повиши сериозно и завърши с обвинението, изречено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че Румен Радев, че участва във внушенията, с които подкопава доверието изобщо в изборния процес.

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Социалистите приемат всяка дата за изборите, предложена от президента

Очакванията на обществото за промяна били толкова силни, че едва ли каквато и да е дата би променила резултатите от вота

На 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов настоя на "казана дума, хвърлен камък" и попита кой диктува датата на изборите на президента.

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

Последна, на 13 януари, Румен Радев беше срещата с представители на ръководствата на политическите партии "Движение 21", "Движение България на гражданите" и "Волт".

Консултациите с БСП започнаха със заявка от лидерът на БСП Корнелия Нинова, че няма конфликт между партията и президента. По отношение на изборите тя заяви, че машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки консултациите са закъснели, а президентът проявил некомпетентност или страх за датата на изборите.

От ДПС обявиха, че ще дадат своя принос, ако в Народното събрание има нужния диалог. Карадайъ запита готова ли е ЦИК след проведените евроизбори да бъде въведено машинно гласуване.

По-късно на срещата дойдоха представители на партия "Атака". и поискаха да бъде извършен одит на "Информационно обслужване".