БСП винаги е имала ясна и последователна политика относно датата за провеждане на парламентарните избори. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на партията Атанас Зафиров.

Той подчерта, че червените са готови да приемат всяка законосъобразна дата, предложена от президента.

По негови думи очакванията на обществото за промяна са толкова силни, че едва ли каквато и да е дата би променила резултатите от вота.

Зафиров бе категоричен, че БСП е мобилизирана и тръгва към парламентарните избори с цел победа.

Относно евентуални промени на изборния кодекс той увери, че социалистите ще участват активно в дебата.

Припомняме, днес президентът Румен Радев обяви, че парламентарните избори ще се проведат на 4 април.

На 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов настоя на "казана дума, хвърлен камък" и попита кой диктува датата на изборите на президента.

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Изборите за 45-то Народно събрание на 4 април

Въпросите обаче все още са повече от отговорите, подчерта държавният глава и даде седмица повече

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев
Обновена

Корнелия Нинова уверява, че БСП не воюва с Румен Радев

Държавният глава иска левицата да е силна опозиция

Държавният глава разговаря онлайн и с представители на общностите ни в чужбина.

Последна, на 13 януари, Румен Радев беше срещата с представители на ръководствата на политическите партии "Движение 21", "Движение България на гражданите" и "Волт".

Консултациите с БСП започнаха със заявка от лидерът на БСП Корнелия Нинова, че няма конфликт между партията и президента. По отношение на изборите тя заяви, че машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни.

Според лидера на "Воля" Веселин Марешки консултациите са закъснели, а президентът проявил некомпетентност или страх за датата на изборите.

От ДПС обявиха, че ще дадат своя принос, ако в Народното събрание има нужния диалог. Карадайъ запита готова ли е ЦИК след проведените евроизбори да бъде въведено машинно гласуване.

По-късно на срещата дойдоха представители на партия "Атака". и поискаха да бъде извършен одит на "Информационно обслужване".

Датата на вота - техника за подмяна на политическия избор

Датата на вота - техника за подмяна на политическия избор

Техническите измерения в изборния процес не са маловажни, но акцентът върху тях покрива като с наметало по-важния дебат, пише Евгени Кръстев. А по-важното е как и на къде ще се развива обществото ни през следващите четири години