Ревизията на изборното законодателство постави пред опозицията президентът Румен Радев. ГЕРБ дадоха тази заявка и от левицата той поиска да предвидят в промените редица теми за предстоящите избори. Държавният глава поиска по-справедливо разпределение на медийното време. Най-важни си остават здравните мерки, отчете Румен Радев. Все още няма здравен протокол, недоволен е той. Според президента трябва да има няколко сценария за развитие на епидемичната обстановка.

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Караянчева обвини Радев, че участвал във внушенията за купуване на избори

Радев обясни на герберите, че техният бивш съпартиец казал, че има такива манипулации

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска да разсее една спекулация. Ние не воюваме с президента и президентската институция, заяви лидерът на социалистите.

Нямаме особени отношения и раздор с БСП, призна Румен Радев. Навсякъде имал радушно посрещане от социалистите . Държавният глава иска левицата да е силна опозиция. Без силна опозиция демокрацията е залиняла, каза той.

Илияна Йотова също каза, че е от хората, които не забравят от къде е тръгнала. Ние с вас имаме обща цел, заяви още Корнелия Нинова. БСП е категорична опозиция на настоящото управление, по думите й.

Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни, а не опорочени, посочи Нинова. От БСП настояват и за активна регистрация при гласуването, за да се изчистят списъците от мъртви души. Гласуването по пощата е възможно само при активна регистрация, изтъкна Нинова, иначе, по думите й би било само едно добро пожелание.

БСП подкрепят създаването на многомандатен избирателен район в чужбина и видеонаблюдение при броене на бюлетините. БСП са против идеята за гласуване в два дни.

АБВ настояха за избори в два дни

АБВ настояха за избори в два дни

Петков е притенен, че ГЕРБ ще направят изборите "традиционни" с купуване на гласове

Нинова настоява да се увеличи заплащането на членовете на СИК. Датата за изборите е само в правомощията на президента, а социалистите са готови за парламентарните избори.

Нинова постави акцент на порочната практика да се променя законодателството в последния момент. БСП са съгласни медийното време да се разпредели справедливо, за да може всеки да представи платформата и програмата си за управлението на България. Политическите партии, които се заявяват за изборите закъсняват с предизборните кампании, посочи Нинова.

В момента само БСП са заявили своята програма за управление на България. Всеки да си представи програмите и да започнем разговорите по същество, призова Нинова.

Плевнелиев: Посочването на дата за изборите е тежък гаф на Радев

Плевнелиев: Посочването на дата за изборите е тежък гаф на Радев

Йотова държи ключа към втория мандат на Радев, но популисти ще го решат

Президентът Румен Радев изрази притеснението си, че все още няма пълна информация за машините за гласуване на изборите. Сега трябва да поставим основата с машинното гласуване и за следващите избори, настоя Радев. Той допълни, че трябва да бъдат така организирани сертификациите на машините, за да може на края на изборния ден да бъдат проверени в отделни секции резултатите от хартиените разписки с електронната памет.

Най-важни остават здравните мерки, по думите на държавния глава.

Цветанов се притеснява за броенето на бюлетините и протоколите на изборите
Обновена

Цветанов се притеснява за броенето на бюлетините и протоколите на изборите

Според републиканците властта не била готова за честни избори

По отношение на българите в чужбина, Радев отбеляза, че трябват многомандатни изборни райони, за да могат хората да бъдат убедени какво се случва с техния избирателен глас. Активната регистрация трябва да мине към всеки един избор, който се провежда и не е невъзможно, категоричен бе президентът.

Във връзка с видеоизлъчване на изборите, Радев посочи, че не може да гарантира дали изборната администрация ще се справи да сложи навсякъде видеонаблюдение, но там, където не могат да се справят, застъпници и наблюдатели могат да излъчват онлайн от телефоните си.

Припомняме, на 7 декември 2020 г. президентът Румен Радев призова изборите да се проведат в срок и спомена датата 28 март. След това се разрази спор между президента и премиера фиксирана или не е датата на изборите, като Бойко Борисов заяви "казана дума, хвърлен камък".

Консултациите за провеждане на избори в условия на пандемия при държавния глава започнаха в първите дни на януари месец със среща със здравните власти - здравния министър Костадин Ангелов, главния здравен инспектор Ангел Кунчев и шефа на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Румен Радев разговаря след това и със здравни експерти.

На 7 януари Радев се консултира с Обществения съвет към ЦИК за предстоящите избори. След това се срещна с кметове, а разговаря и с Националното сдружение на общините в България. Консултации бяха направени и с Централната избирателна комисия.

След това Румен Радев продължи с извънпарламентарните партии: "Има такъв народ", "Демократична България", "Изправи се.БГ" и Отровното трио.

На следващия ден президентът се срещна и с "Републиканци за България", АБВ и ПП МИР.

Вчера онлайн държавният глава разговаря и с представители на общностите ни в чужбина.

На 12 януари консултациите при президента Румен Радев продължиха с управляващата партия ГЕРБ, като на срещата не присъства премиера Борисов. Последва срещата с БСП и Корнелия Нинова. След това се състояха консултациите с ДПС и "Воля", а Обединени патриоти не приеха поканата