Битката и в България ще бъде между демократи и популисти. Година на тежко политическо противопоставяне очаква президентът 2012 - 2107 Росен Плевнелиев. В студиото на БиТиВи той направи аналогия между случващото се в САЩ и това, което предстои в България след опити за дестабилизаране на политическия процес.

Плевнелиев призова в следващата година, в която ни предстоят два пъти да ходим до урните за редовни избори, да избираме хора, които подсилват институциите, а не популисти, които се заиграват с кризите, но не знаят как да решат проблемите в дългосрочен план. Ако изберем популисти, ще стигнем до същата ситуация като в САЩ, предупреди той.

За какво гласува България през 2021 г.?

За какво гласува България през 2021 г.?

Съзтезателите по изборната писта вече загряват на старта

Има такива тенденции, а като популисти Плевнелиев открои Мая Манолова, Слави Трифонов и Костя Копейкин (бел.ред. прякор на Костадин Костадинов, ПП "Възраждане"). Те ще решат съдбата на Радев за втори мандат, заяви Плевнелиев и обясни, че всъщност всички президенти на България са избирани с гласовете на ДПС.

Популистите в България са изключително внимателно отгледани от БСП и ДПС, посочи Плевнелиев, като към тях причисли като тенденция и настоящия президент Румен Радев. Като отлика обаче Плевнелиев открои, че Радев е и първият, който няма да влезе в конфликт с вицепрезидента си, а това е защото: "Госпожа Илияна Йотова държи ключа към политическото му бъдеще и подкрепата на БСП. Без подкрепата на голямата политическа партия Радев няма как да има втори мандат."

Плевнелиев: Избори се насрочват след консултации, а президентът не си мръдна пръста дори за един КСНС

Плевнелиев: Избори се насрочват след консултации, а президентът не си мръдна пръста дори за един КСНС

Радев отдавна престанал да служи като президент на всички българи

Като цяло Росен Плевнелиев вижда в консултациите при държавния глава Румен Радев в последните дни един нормален процес, който обаче е изключително закъснял, тъй като в продължение на четири години президентството е останало затворено, а е едва сега отваря вратите си за такива консултации. Това са първите такива, които Румен Радев прави за мандата си. Плевнелиев даде като пример своя мандат, в който ежегодно е имало месец на политически консултации, а вратите на президентството са останали отворени дори и за Волен Сидеров с всичките му изпълнения. Затова и в момента Плевнелиев вижда в консултациите по-скоро дестабилизиране на политическия процес у нас.

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Президентът щял да проведе консултации с ЦИК и здравни експерти

По отношение на напрежението покрай точната дата за парламентарните избори, Росен Плевнелиев посочи, че след първото споменаване на датата от Радев още миналата година, не той, а председателят на Стратегическия съвет при президента Александър Маринов е дал крачка назад. Също така Плевнелиев разкритикува острия тон на Румен Радев и израза му "мутри вън" и то в момента, че именно тези, които създадоха мутрите - агентите на Държавна сигурност - са част от политическия кабинет на Радев. Тонът на Румен Радев показвал желание за мъст и поредно разгаряне на "деструктивната генералска битка". Фиксирането - 28 март, макар и неофициално с указ - е груба грешка и гаф на държавния глава, отсече Плевнелиев.

Личната позиция на Росен Плевнелиев е, че датата на парламентарните избори би било по-добре да се отложи за април към май месец и с оглед непредсказуемата ситуация с епидемията и новия щам на вируса, а и за да може машините за гласуване със сигурност да дойдат. Топлото време и машините за гласуване са аргументи за по-късно дата.

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Румен Радев: Само легитимен парламент може да демонтира порочния управленски модел

Да има доверие в машинното гласуване, иска президентът

Иначе оценката на Росен Плевнелиев за работата на правителството в кризата е "нещо между 4.5 и 5".

България се справи изненадващо добре на фона на глобалната ситуация и хроничното недоверие към институциите. Стабилност може да има само при прозрачност, прогнозируемост и спазване на правилата, заяви Росен Плевнелиев, избягвайки обаче израза "върховенство на закона".

Като грешка и тежък проблем, който се е откроил ясно в последната година, Росен Плевнелиев посочи нереформираната здравна система. "Голямата тежка реформа в българското здравеопазване така и не се случи", е констатацията на Росен Плевнелиев.