Ние имаме един президент, който действа импулсивно и го интересуват единствено собствените политически амбиции, отдавна той е престанал да служи като президент на всички българи. Да не кажа от ден първи, ние вече нямаме никакви илюзии.

Това заяви за News.bg президентът на България в периода 2012-2017 г. Росен Плевневлиев в отговор на въпрос: "Трябва ли изборите да се проведат в срок - на 28 март?"

Плевневлиев не вижда в президентската институция компетентност, екип, баланс, желание за сътрудничество с останалите институции. "Президентът с високо вдигнат юмрук иска оставките на всички останали и ето, виждате как сега толкова стратегическо важно решение за България се взима от президента насаме по най-непрозрачния начин - излиза и хвърля една дата в публичното пространство. Никога досега не сме имали държавен глава, който да действа по този начин", категоричен бе Плевнелиев.

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им

По думите му изборите са важно нещо за държавата и демокрацията, а изборите се насрочват след консултации сред политическите партии - парламентарните и извънпарламентарните политически сили. "Винаги досега президентите на България са действали така, с изключение на президента популист Радев, който е решил колкото се може по-бързо да се отърве от правителството на Бойко Борисов, което толкова много мрази и водеше всякакви безумни и никому ненужни битки срещу това правителство. Аз считам, че всичко това ще доведе до ниска избирателна активност, което е проблем както за следващия парламент, така и за доверието на гражданите в нашата демокрация. Най-малко трябваше да се проведат консултации", настоя Плевнелиев.

Той констатира поредната груба грешка на настоящия държавен глава заради липсата на консултации за датата на изборите.

Росен Плевнелиев счита, че Румен Радев е човек, който няма да се отметне от вече посочената дата - 28 март. Това е един човек, който е със силно его, неговите генералски битки, амбиции и каквото и да струва оттук нататък няма да промени решението си, по мнението на бившия президент.

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Датата 28 март за изборите може да бъде преосмислена

Президентът щял да проведе консултации с ЦИК и здравни експерти

"Президентът на републиката Румен Радев не си мръдна пръста да направи дори един Консултативен съвет по национална сигурност. Той прегази закона, защото законът му налага веднъж на три месеца да прави КСНС, а президентът не го е свикал от 1 година. Освен че законът му налага, законът казва, че когато е трудно, тежко и има криза, държавният глава трябва да търси решение с всички отговорни фактори в държавата", подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че хората виждали един генерал и летец, който води собствените си битки, което било жалко.