Датата 28 март за парламентарните избори може да бъде преосмислена при някакво извънредно критично развитие на събитията. Това заяви пред БНР председателят на Стратегическия съвет при президента проф. Александър Маринов.

По негови думи никой не може да прогнозира дали на 28 май епидемичната обстановка в страната няма да е по-лоша от 28 март.

Той подчерта, че по Конституция първата възможна дата за вота е 28 март, а последната - 28 май. Указът, с който държавният глава ще насрочи изборите, ще бъде издаден през януари догодина.

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им

Маринов посочи, че когато настъпи времето за посочване на изборната дата, президентът ще проведе консултации с ЦИК и здравни експерти.

Той изтъкна значението на това, което прави държавата и парламентът, за да бъдат проведени честни и свободни избори. По негови думи парламентарното мнозинство прави всичко възможно да затрудни, вместо да улесни провеждането на изборите.

Имаме едно класическо ослушване за евентуално предприемане на промяна в законодателството, за да бъде разрешено гласуване по пощата, коментира той.

Маринов отбеляза, че представената за обществено обсъждане трета част на Национален стратегически документ за развитието на България залага посока и ценности за дълъг период от време.

Прибързан ход ли е обявяването на избори през март, според политолози

Прибързан ход ли е обявяването на избори през март, според политолози

Политиката или медицината имат думата в пандемия