Прибързан ход ли е обявяването на избори през март по време на пандемия. Политиката или медицината имат думата в подобни условия. Дали предстоящата масова ваксинация дава шанс за карантинираните да упражнят правото си на глас, или ще ги затруднят. За това спориха политолози в "Денят ON AIR".

Припомняме, че президентът Румен Радев настоя днес изборите да бъдат проведени в срок - 28 март, с доставени лицензирани машини, всички мерки, които да гарантират правото на всеки един българин на вот и да минимизират риска за неговото здраве.

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Румен Радев: Изборите да се проведат в срок - 28 март

Трябвало да бъдат създадени всичките необходими условия за провеждането им

Радев отговори отрицателно на въпрос дали ще отложи предстоящите парламентарни избори предвид разпространението на коронавируса.

По думите му за парламентарните избори трябва да бъдат създадени всички необходими условия от държавните органи.

Ваксинирането трябва да бъде единствено и само доброволно. Това заяви президентът в отговор на журналистически въпрос дали ще се ваксинира срещу COVID-19.

Проф. Красимир Калинов, бивш член на Централната избирателна комисия отхвърли гласуване по пощата като "абсурд". Калинов прогнозира и че най-вероятно хората под карантина няма да могат да гласуват, тъй като ще има нарушаване на обществени права.

"Не беше нужно да се ангажира президентът. Това беше прибързан ход, от който никой не печели. Радев не биваше да избързва", заяви Цветанка Андреева. За нея сега основните проблеми са здравето и опазването на човешкия живот, а ранната дата за парламентарни избори не показва отговорност към обществото.

Голяма част от хората ще се уплашат и няма да отидат да гласуват", убедена е тя.  Очакваше се от президентът да е социално чувствителен, а до края на март можем да се окажем в социална криза", отбеляза Андреева.

Според нея е изключително важно да не приемаме твърдението, че който не се е ваксинирал, да не претендира за нарушаване на избирателни права, ако е карантиниран.

Карантинираните вероятно няма да могат да гласуват - вотът по пощата бил абсурд

Карантинираните вероятно няма да могат да гласуват - вотът по пощата бил абсурд

Гласуването по интернет е ненадеждно според проф. Красимир Калинов

Георги Киряков обаче заяви, че ако наистина до 28 март управляващите могат да докарат ваксини за всички, то няма да има основание да се променя датата на изборите.

"Тук няма да е нарушено правото на човека на глас, защото той сам ще е решил да не се ваксинира. Ще има достатъчно мотивирани хора от това, което се случва, и ще излязат да гласуват. Освен това до февруари по-голямата част от хората вече ще са минали заболяването и ще могат да гласуват през март. Много е важна отговорността на хората - ако не отидеш доброволно да се ваксинираш, не можеш да кажеш, че си карантиниран и се нарушават избирателните ти права", категоричен беше той.