Ваксинирането трябва да бъде единствено и само доброволно.

Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали ще се ваксинира срещу COVID-19.

Коментарът си държавният глава направи, след като заедно с вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха венци и цветя пред паментика на Никола Вапрацаров по случай 111 години от рождението на поета.

Той очаква правителството да подходи с цялата си отговорност по въпроса с ваксините, да има компетентно и откровено изясняване за ползите от ваксините, но и за рисковете, да има получени всички разрешителни от Европейската агенция по лекарствата и от Изпълнителната агенция по лекарствата, да бъде само и единствено доброволно като се даде шанс на всеки човек да се ваксинира.

Д-р Брънзалов: Ваксината вече е в България, има 120 000 дози за 60 000 желаещи

Д-р Брънзалов: Ваксината вече е в България, има 120 000 дози за 60 000 желаещи

Ще се издават сертификати кой е имунизиран

Според Радев е много важно да се гарантират правата и на хората, които няма да се ваксинират. Румен Радев, ако реши, ще се ваксинира едва тогава, когато няма чакащи за ваксина в тази категория. Държавният глава запита медиите какво очакват от Констултитавен съвет за ваксините, ако такъв бъде свикан, при положение, че е разяснил по какви причини не свиква такъв съвет.

Той очаква експертите от ръководството на правителството да обединят своите мнения, защото издаването разнопосочни сигнали разколебава хората, създава повече притеснения, отколкото спокойствие.

Всяко РЗИ ще разполага с фризер за ваксини срещу COVID-19

Всяко РЗИ ще разполага с фризер за ваксини срещу COVID-19

Логистиката по ваксиниране ще бъде изключително трудна и ще изисква много голям ресурс