Всяко едно РЗИ, според разпределението по плана за ваксинация, ще разполага с фризер за съхранение на ваксините. В момента се прави доставката на тези фризери, след като вече са монтирани такива в София и Бургас. В студиото на БиТиВи главният здравен инспектор призна, че логистиката по ваксиниране ще бъде изключително трудна и ще изисква много голям ресурс.

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Ангелов: Ваксината ще достигне до всеки българин

Нямаше подготвена здравна система в света, призна здравният министър

Реално в момента имаме готовност да посрещнем ваксините, когато те са готови. Кунчев обаче не се ангажира с препоръка коя от ваксините да се използва най-малкото защото все още не са готови кратките характеристики. "Към момента нямаме нито кратка характеристика, нито листовка. Никога няма да препоръчам ваксина преди да съм го видял кратката характеристика и листовката."

Той подчерта, че прогнозите кога ще дойде първата ваксина са предварителни и ако има проблем, забавяне ще има. Процесът на производството също подлежи на много сериозни регулации и контрол и при най-малкото отклонение, цялата партида се връща.

Ако искаме да се освободим от този вирус и да отпаднат всички ограничения трябва да се ваксинира 60% от населението. Ангел Кунчев не очаква обаче да бъде постигнато 90% покритие, което би било най-доброто. Здравният инспектор отхвърли теориите и притесненията за вредност на ваксините.

Проблеми с ваксината на Pfizer, производственият процес ще отнеме повече време от предвиденото

Проблеми с ваксината на Pfizer, производственият процес ще отнеме повече време от предвиденото

Въпреки че държави вече поръчаха ваксини, предварителните планове може да се променят

Той добави, че ваксината се разработи толкова бързо, за да имаме достъп до нея, когато е необходима, но и никой не прави компромис с фазите на изследване. Съкратени са повечето административни срокове, но не е фазите на изследване. Това, че някои компании са се справили по-бързо от други, се дължи на предварителната подготовка с разработки за други коронавируси.

Ангел Кунчев готов да затвори и магазините за подаръци

Ангел Кунчев готов да затвори и магазините за подаръци

Трябва ли РЗИ и полиция да седят нон стоп и да глобяват