Pfizer Inc. заяви миналия месец, че очаква да достави половината от ваксините Covid-19, които първоначално е планирала за тази година, решението ѝ ясно показа предизвикателствата, пред които са изправени фармацевтичните компании, за да отговорят на голямото търсене и съкратените срокове за доставка, като същевременно предложи продукт, твърде сложен за съхранение, предаде The Wall stree journal.

Ваксината на Pfizer/BioNTech изисква дългосрочно да се съхранява при температура от -70 градуса по Целзий, което е сериозно логистично предизвикателство за държавите. От компанията обаче заявяват, че ваксината им може да се съхранява до пет дни в хладилник при температура от 2 до 8 градуса по Целзий.

Pfizer и базираният в Германия партньор BioNTech SE се надяваха да пуснат 100 милиона ваксини в целия свят до края на тази година - план, който беше намален на 50 милиона на 9 ноември.

Pfizer все още очаква да пусне повече от един милиард дози през 2021 г., както беше първоначално планирано.

Говорител на компанията обаче предупреди, че производственият процес ще отнеме повече време от планираното.

Припомняме, че вчерa Бахрейн стана втората държава в света, която одобри ваксината на Pfizer/BioNTech след Великобритания.

Бахрейн е втората държава в света, одобрила ваксината на Pfizer/BioNTech

Бахрейн е втората държава в света, одобрила ваксината на Pfizer/BioNTech

През ноември персийската държава също одобри ваксината на китайска компания

През ноември персийската държава също одобри ваксината срещу коронавирус на китайската фармацевтична компания Sinopharm. Ваксината се прилага върху работниците на фронтовата линия в битката с вируса.

Преди дни Великобритания стана първата държава в света, която одобри ваксината на Pfizer/BioNTech.

Анализът на резултатите от мащабно клинично изпитание показва, че ваксината е с 95% ефективност срещу коронавируса и не предизвиква сериозни странични реакции.

Администрацията по храните и лекарствата в САЩ трява да се произнесе, а подобно разрешение може да бъде дадено по-късно този месец и пусканео в експлоатация да се очаква преди края на годината.

Топекспертът Антъни Фаучи вече критикува Великобритания, че е избързала с одобрението на ваксината, като по-късно уточни, че вярва в професионализа на британските си колеги, но в САЩ действат по-предпазливо с нови продукти.

Припомняме, че България също очаква да получи ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер".  От нея ще пристигнат първо 125 000 дози. Имаме интерес към ваксините на още 3 фирми.