Фармацевтичният гигант Pfizer съобщи, че анализ на финалното изпитание на кандидат за ваксина срещу коронавируса е показал 95% ефективност на ваксината без сериозни странични ефекти. До няколко дни Pfizer ще внесе документи в Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ за получаване на разрешение за използването й, съобщават американски медии.

Анализът също показва, че ваксината е с ефективност 94% при хора на възраст над 65 г. 

Публикуваните междинни резултати от фармацевтичния гигант и партньора им BioNTech показват, че ваксината може да предотврати заразяване с коронавирус при повече от 90% от хората.

Тези данни се базират на първите 94 доброволци с коронавирус, но публикуваните днес данни се основават на първите 170 случая на коронавирус на клиничните изпитания.

Ваксината е тествана върху над 40 000 души в шест държави и няма регистрирани сериозни странични ефекти.

От Pfizer/BioNTech разкриха, че Фаза III е завършена и са установили, че ваксината е с ефективност 95%.

3,7% от участниците са получили странични ефекти като умора, а 2% - главоболие.

Последната трета фаза започна на 27 юли. От Pfizer обявиха, че 43 661 доброволци са участвали, 41 135 са получили втора доза от ваксината или плацебо. Агенцията за контрол на храните и лекарствата иска най-малко два месеца да се проверява здравето на доброволците след втората доза.

Според прогнозите компаниите се очаква да произведат до 50 милиона дози от ваксината през 2020 г. и 1,3 милиарда дози през 2021 г.

Мнозина държави изразиха притеснение, тъй като ваксината ще трябва да се държи при температура -73 градуса по Целзий. Но компаниите увериха, че специални пакети ще помогнат.

Миналата седмица от компанията обявиха, че кандидатът на Pfizer/BioNTech е показал 90% ефективност. Ваксината е разработена от германската биотехнологична компания BioNTech и ще бъде произведена и разпространена с помощта на Pfizer.

По-рано тази седмица американската биотехнологична компания Moderna съобщи, че нейната експериментална ваксина срещу COVID-19 е показала 94,5% ефективност. Ваксината на Moderna има едно ключово предимство - не трябва да се държи при изключително ниски температури, коeто логистично ще улесни разпространението й. 

Все още се чакат резултатите от изпитания на кандидата за ваксина на Оксфордския университет и компанията AstraZeneca.