Д-р Антъни Фаучи, най-високопоставеният експерт по инфекциозни заболявания в САЩ, настоя, че регулаторните органи във Великобритания твърде бързо са издали разрешение на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech.

Вчера Великобритания стана първата западна държава, която разреши ваксина срещу COVID-19, а имунизациите започват следващата седмица. Политици от ЕС веднага разкритикуваха този ход, наричайки го "прибързан" и "проблемен".

Великобритания първа на Запад одобри ваксина срещу коронавируса
Обновена

Великобритания първа на Запад одобри ваксина срещу коронавируса

Британска комисия одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Днес Фаучи се присъедини към критиците. Той каза пред Fox News, че регулаторните органи във Великобритания не са разгледали данните от проучването на Pfizer толкова "внимателно", колкото Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), и предупреди, че бързите одобрения могат да намалят общественото доверие във ваксината.

САЩ все още не са одобрили ваксина срещу COVID-19, а FDA ще вземе решение за ваксината на Pfizer най-рано на 10 декември.

Фаучи, директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ, каза: "Обединеното кралство не го направи толкова внимателно. Ако го правите бързо и повърхностно, хората няма да искат да се ваксинират."

Той отбеляза, че САЩ ще бъдат там "много скоро".

ЕС критикува "прибързаното" одобрение от Великобритания на COVID-19 ваксината

ЕС критикува "прибързаното" одобрение от Великобритания на COVID-19 ваксината

ЕС се бави с одобрението, защото прави по-обстойна проверка

FDA организира заседание на независима експертна група за оценка на ваксината на Pfizer, която според проучванията е 95% ефективна, за 10 декември.

Фаучи, световноизвестен експерт по инфекциозни болести, похвали FDA за задълбочените изследвания на данните от изпитванията на ваксините.

"Ние имаме златния стандарт на регулаторен подход с FDA", отбеляза той и уверява: "Начинът, по който FDA е, нашата FDA го прави, е правилният начин."

"Наистина разглеждаме данните много внимателно, за да гарантираме на американската общественост, че това е безопасна и ефикасна ваксина", изтъкна Фаучи.

Брекзит помогнал на Великобритания да ускори одобрението на COVID-19 ваксина

Брекзит помогнал на Великобритания да ускори одобрението на COVID-19 ваксина

Докато Европейският съюз изостава

"Смятам, че ако направихме нещо по-малко, бихме добавили към вече съществуващата колебливост от страна на много хора да вземат ваксината, защото те са загрижени за безопасността или са разтревожени, че взехме твърде бързо решение", каза той.

През ноември Фаучи заяви, че ваксината срещу COVID-19 може да бъде достъпна за всички американци през април.

Остават без отговор въпроси относно ваксината на Pfizer, включително около нейната дългосрочна безопасност.

Джонсън обяви начало на масовата ваксинация във Великобритания от идната седмица

Джонсън обяви начало на масовата ваксинация във Великобритания от идната седмица

Правителството е закупило над 350 млн. дози