Брекзит помогна на Великобритания да ускори историческото одобрение на ваксина срещу COVID-19, докато Европейският съюз изостава по отношение на собственото си одобрение. Това обяви британският здравен министър Мат Ханкок, цитиран от "Франс прес".

Ала британската Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти, след като даде зелена светлина за използването на ваксината на Pfizer-BioNTech, излезе с по-нюансирана позиция.

"Докато по-рано тази година бяхме в Европейската агенция по лекарствата, заради Брекзит успяхме да вземем решение да направим това на базата на британския регулатор, регулатор от световна класа", каза Ханкок пред радио "Таймс".

Великобритания първа на Запад одобри ваксина срещу коронавируса
Обновена

Великобритания първа на Запад одобри ваксина срещу коронавируса

Британска комисия одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Като резултат Великобритания успя да "не върви с темпото на европейците, които се движат малко по-бавно", отбеляза той.

Великобритания официално излезе от ЕС през януари, а Европейската агенция по лекарствата се премести от Лондон в Амстердам.

Но страната остава в преходен период след Брекзит до края на тази година и засега все още се прилагат фармацевтичните регулации на ЕС.

Германски депутат критикува Британия за прибързано одобрение на ваксината Pfizer

Германски депутат критикува Британия за прибързано одобрение на ваксината Pfizer

ЕС не трябва да прибързва, "доверието е хубаво нещо, качественият контрол е още по-добре"

"Успяхме да обявим доставката на тази ваксина, използвайки разпоредби съгласно законодателството на ЕС, които съществуват до 1 януари", каза изпълнителният директор на Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти Джун Рейн на пресконференция.

"Нашата скорост и нашите доставки зависят изцяло от наличните данни в нашия текущ преглед", подчерта тя, настоявайки, че агенцията не е предприела никакви съкращавания на процедурите при одобряването на ваксината.

Вчера Европейската агенция по лекарствата заяви, че ще проведе извънредно заседание на 29 декември "най-късно", за да разгледа собственото си спешно одобрение за ваксината, разработена от германската биотехнологична компания BioNTech и американския фармацевтичен гигант Pfizer.

Франция настоява ЕС да одобри ваксина срещу COVID-19

Франция настоява ЕС да одобри ваксина срещу COVID-19

Кастекс се надява "колкото се може повече французи" да се ваксинират

Друга американска компания Moderna заяви, че е подала молба в понеделник за спешно разрешаване на ваксината ѝ в САЩ и Европа.

Междувременно Великобритания и ЕС са в напрегнати преговори за изковаване на ново търговско партньорство от 1 януари.

Провалът да се сключи споразумение ще наруши сериозно търговията между ЕС и Великобритания, въпреки че Ханкок казва, че самолетите са в готовност да заменят корабите за доставка на ваксината на Pfizer-BioNTech до Великобритания от производствената им база в Белгия.

ЕК предупреждава: COVID кризата няма да свърши скоро дори и с ваксина

ЕК предупреждава: COVID кризата няма да свърши скоро дори и с ваксина

Мерките ще започнат да се разхлабват не по-рано от средата на 2021 г.