Петер Лизе, германски депутат и доктор, член на Християндемократическия съюз (CDU) на канцлера на Ангела Меркел, критикува "прибързаното" спешно одобрение на коронавирусната ваксина на Pfizer в Обединеното кралство от независимата Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти ( MHRA).

"Няколко седмици на задълбочен преглед от Европейската агенция по лекарствата (EMA) са по-добри от прибързаното разрешение за спешна употреба на ваксина", заяви Лизе.

Освен това той "счита това решение за проблематично" и призова държавите-членки на Европейския съюз да не "повтарят процеса по същия начин".

"Британия дава спешно разрешение за ваксина само след няколко часа експертиза, с преглед на данните... Имам доверие в Biontech, но "доверието е хубаво нещо, качественият контролът е още по-добре."

"Въпреки че ограниченията са голямо бреме за всички нас, вярвам, че е редно да продължаваме да се държим дистанцирано и да носим маска за малко по-дълго, вместо безотговорно да ускорим разрешителния режим. Ако в рамките на този месец ЕМА заключи, че ваксинацията е безопасна, ще препоръчам на всички да бъдат ваксинирани. Докато това не се случи, човек трябва да бъде внимателен".

Франция настоява ЕС да одобри ваксина срещу COVID-19

Франция настоява ЕС да одобри ваксина срещу COVID-19

Кастекс се надява "колкото се може повече французи" да се ваксинират