Очаква се около Нова година България да получи ваксината срещу коронавирус на "Пфайзер". Това стана ясно от думите на здравния министър по време на днешното работно съвещание на Министерския съвет, съобщава bTV.

Той посочи, че от нея ще пристигнат първо 125 000 дози.

От думите му стана ясно и че се подготвя национален план за ваксинация на населението.

Припомняме, днес премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание за мерките в подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемията.

Борисов не иска да чува за проблеми с лекарствата, ваксините и заплатите на медиците

Борисов не иска да чува за проблеми с лекарствата, ваксините и заплатите на медиците

Никой да не остава с впечатлението, че мерките са самоцелни, настоява премиерът

На срещата стана ясно, че през изминалата седмица 12 070 души са излекувани от коронавирус, а София вече излиза от областите с най-висока заболеваемост - от 1000 случая на 100 000, като в тази група остават само областите Габрово и Кюстендил.

В национален план лечебните заведения разполагат с необходимите медикаменти и защитни облекла.

Премиерът нареди националният план за ваксинация на населението да бъде изготвен максимално бързо, като подчерта, че ваксините са доброволни и безплатни за гражданите. Обмисля се ваксинирането да започне от рисковите групи и работещите на първа линия.

Здравният министър докладва и че днес полагащите се 1000 лева на всички медицински специалисти на първа линия ще бъдат преведени по сметките им.

Премиерът бе категоричен, че не иска да чува, че има проблеми със заплащането на медицинските работници на първа линия, с лекарствата и предпазните облекла и с готовността за ваксини.

На фона на новината за пристигащата у нас ваксина проучване на "Галъп" сочи, че българите са раздвоени в мнението си за нея - 43% биха се ваксинирали срещу COVID-19, но 48% са против.

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Българите раздвоени за ваксината срещу COVID-19

Според "Галъп" 43% от българите казват "да" на ваксината, а 48% я отричат