Ваксините срещу COVID-19 ще бъдат доброволни, безплатни, безопасни и сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата. Те ще ни помогнат да се справим с пандемията и да се върнем към нормалния начин на живот.

Към момента ЕК е сключила договори за ваксини с 4 компании, подготвят се 2 нови договора. След днешната видеоконференция с членовете на Европейския съвет очаквам скоро да започне и взаимното признаване на PCR и антигенните тестове между страните членки.

Лайен: ЕК може да одобри две ваксини тази година

Лайен: ЕК може да одобри две ваксини тази година

След видеоконференцията на лидерите

Това ще позволи постепенното възстановяване на свободното движение на хора. В България сме заделили 15 млн. лв. за закупуване на антигенни тестове. Ще ги използваме, когато стигнем платото на заболеваемост, за да имаме по-пълна картина.

Важно е да останем разумни и дисциплинирани. Много страни в ЕС въведоха най-тежките ограничения, но това не носи задължителен успех.

Затова ние ще продължим с гъвкавите мерки, ще пазим психиката на хората. Вярваме, че с добра организация и контрол ще се справим. Няма да налагаме забрани, няма да задължаваме хората, разчитаме на личната отговорност на всеки.

Това написа във "Фейсбук" премиерът Бойко Борисов след видеоконференцията на евролидерите.

На нея бяха обсъдени ваксините и ветото на Унгария и Полша.

Това заявиха по-късно на пресконференция ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Борисов изтъкна, че страната ни има ясна и последователна позиция за европейския бюджет. Борисов изтъкна че върховенството на закона е толкова важно, че да бъде обвързано с европейските фондове, съобщиха от Министерския съвет.

Многогодишната финансова рамка и действията на ЕС в отговор на пандемията са двете ключови теми, по които България ще заяви позицията си днес, заяви той.