Преди видеоконференцията на членовете на Европейския съвет премиерът Бойко Борисов изтъкна, че страната ни има ясна и последователна позиция за европейския бюджет. Борисов изтъкна че върховенството на закона е толкова важно, че да бъде обвързано с европейските фондове, съобщиха от Министерския съвет.

Кьовеши да разследва злоупотребите с еврофондове, настоява БСП

Кьовеши да разследва злоупотребите с еврофондове, настоява БСП

Левицата настоява за ясен критерий при подбор на двамата делегирани български прокурори

Многогодишната финансова рамка и действията на ЕС в отговор на пандемията са двете ключови теми, по които България ще заяви позицията си днес, заяви той.

Той приветства предложението за изграждане на Европейски здравен съюз, който ще позволи ЕС да бъде по-подготвен за в бъдеще при евентуални други здравни кризи.

Борисов акцентира също върху общия подход на европейските лидери и ЕК относно ваксините, който ще осигури на европейските граждани бърз достъп до достатъчно на брой безопасни и безплатни ваксини. Те ще се използват доброволно.

"Всички заедно, солидарно не само участваме в плащането на ваксините, но и по начина, по който да бъдат справедливо разпределени възможно най-бързо", заяви премиерът Борисов. Той спомена, че се водят разговори, за да може страната ни да е готова, ако са необходими фризери, в които ваксина да се съхранява при много ниска температура.

След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне

След резолюцията Йончева очаква и механизъм, който да ни помогне

Резолюцията на ЕП не е срещу България

Премиерът Борисов специално обърна внимание на спазването на противоепидемичните мерки. "Ако сме стриктни и дисциплинирани, можем да преодолеем по възможно най-лекия начин тази криза", категоричен беше българският министър-председател. 

Германски евродепутат у нас: Еврофондовете създават корупция за отбран елит

Германски евродепутат у нас: Еврофондовете създават корупция за отбран елит

Даниел Фройнд е съпредседател на Антикорупционната интергрупа в ЕП

Преди това Борисов проведе телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел.