"Резолюцията за върховенството на закона за България е в полза на България и не е срещу България." Така евродепутатът Елена Йончева отговори на въпрос на News.bg опасна ли е и може ли резолюцията на Европейския парламент да бъде използвана срещу България, както предупреди тази сутрин президентът Росен Плевневлиев.

Резолюцията показва, че нашите проблеми и болка са чути. Европейският парламент е наясно с това, а Европейската комисия предстои да вземе конкретни мерки, предупреди Йончева.

Евродепутатът Елена Йончева организира международна конференция за свободата на медиите в България. Самата тя бивш журналист, Йончева посочи като цел не да има опело за българските медии, а да се постигнат конкретни решения и път към медийната свобода.

Плевнелиев: Резолюцията на ЕП ще се ползва срещу България

Плевнелиев: Резолюцията на ЕП ще се ползва срещу България

Не можем да кажем, че няма проблеми и че ЕП не е прав

По думите й резолюцията трябва да бъде приета до края на настоящата година. Резолюцията ще определи основните критерии какви трябва да бъдат стандартите за една свободна медия и за едно свободно медийно пространство.

За News.bg евродепутатът от БСП Елена Йончева отбеляза, че за състоянието на медиите в България има достатъчно обективни критерии и оценки от Съвета на Европа, включително и доклада на Европейската комисия за върховенството на закона и от асоциация "Репортери без граница".

"Много е зле и по всички критерии състоянието на медийната свободата в България никога не е била толкова лоша. През 2006 година ние бяхме на едно и също място с Франция по свобода на медиите, днес сме далече извън Европа и тенденцията е слизане още по-надолу по тази скала. Ако няма свободни медии, ние не можем да очакваме качествена политика, качествени политици и качествена промяна на нашия живот", категорична бе Йончева.

Висок риск за плурализма и свободата на медиите в България констатира Брюксел

Висок риск за плурализма и свободата на медиите в България констатира Брюксел

В целия ЕС има стагнация или влошаване на плурализма на медиите

Тя изтъкна, че България очаква помощ от Европа за свободата на медиите. Не е необходимо само да ни се каже, ние знаем, че имаме проблеми с медийната свобода. Трябва да бъде изготвен механизъм и инструмент, който да ни помогне, настоя Елена Йончева.

Резолюцията ще даде конкретни законодателни рамки и Йончева се надява Европейската комисия да приеме конкретни стъпки.

Калоян Методиев: Резолюцията на ЕП беше добра за Борисов и лоша за България

Калоян Методиев: Резолюцията на ЕП беше добра за Борисов и лоша за България

Бившият началник на кабинета на президента Румен Радев приел поста без колебание

Припомняме, че преди 3 дни Корнелия Нинова заяви, че вижда в резолюцията на ЕП завоалиран натиск за Истанбулската конвенция.

След като излезе решението, че ЕП е одобрил резолюцията за върховенството на закона у нас последваха реакции от страна на политическите партии.

Евродепутатът Андрей Ковачев, че резолюцията е излишна, важен бил докладът на ЕК.

Искрен Веселинов от ВМРО подчерта, че част от критиките са обективни, а други - хиперболизирани.

Реакцията не закъсня и от "Отровното трио", които бяха категорични, че резолюцията на ЕП е шамар за властта.