Резолюцията на Европарламента не е безобидна. Тя ще бъде използвана в определен момент срещу България. Ако се говореше така срещу Полша, Гърция, Унгария - как щяха да реагират тези страни? Ние мълчим.

Това заяви пред Нова телевизия президентът на България (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев.

По думите му един проблем, за да бъде решен, трябва да бъде посочен. Европейският парламент е партньор. Не можем да кажем, че в България няма проблеми и че ЕП не е прав. Проблемът е в това, че тази декларация на ЕП отиде отвъд това. Тя беше акт на противопоставяне на българи с българи. Тя беше битка на политическа власт, отиде до там, че да се притесняваме дали ще извършим национално предателство - ако се окаже, че тук има македонско малцинство това е предателство. В България никога не е имало македонци.

Съгласен съм с текстовете (в резолюцията на ЕП). Има проблем в начина, по който действа прокуратурата, създава усещане за селективност, от друга страна- тя действа на високо ниво. 

Калоян Методиев: Резолюцията на ЕП беше добра за Борисов и лоша за България

Калоян Методиев: Резолюцията на ЕП беше добра за Борисов и лоша за България

Бившият началник на кабинета на президента Румен Радев приел поста без колебание

Днес половината от българските олигарси са ударени жестоко и това е факт, другите не са. Не може да подхождаме популистки, да сочим само главния прокурор (Иван Гешев).

Държавният глава няма право да иска оставка на главния прокурор, на премиера, това е нарушение на Конституцията и наложения баланс, смята Плевнелиев.

Президенът може да свали доверието си, но не може да иска оставки, това върви към диктатура, каза Плевнелиев. Той (Радев) претендира, че се бори за върховенство на правото, а не спазва Конституцията, каза Росен Плевнелиев.

Плевнелиев бе категоричен, че европарите от фондовете са отишли за магистрали като "Тракия", "Марица" и метрото. Софийското метро не е вампир, каза Плевнелиев и припомни, че България беше единствената държава, поканила "Прозрачност без граници" да прави търг за АМ "Тракия".

Запитан защо "Майкрософт" предпочетоха Гърция пред България, той каза, че "Майкрософт" не са организирали търг, където да се подава оферти. Те получиха договор за няколко милиарда евро. Гърция се модернизира бързо, Мицотакис иска да електронизира страната бързо. Правителството има специална програма. България е направила не малко през годините, имаме всички поводи за гордост 165 000 добре платени работни места в сферата на високите технологии.

Гърция не спи, създава милиарди. Гърция покани нобелов лауреат по икономика, той изработва националната програма за развитие 2030. Тече дебат как да похарчат парите по коректен начин. България не бе предпочетена, защото влязохме в безпринципна битка за власт и загърбихме дългосрочните приоритети, каза Плевнелиев.

На въпрос успяваме ли да мислим дългосрочно какво произвеждаме, той каза, че преди 10 г. експортът беше към Русия, Турция, сега експортът е 60 млрд. лева и основно е към Германия. Ще ми се този процес да е по-бърз. При нас липсва базисния консенсус, че поне за 5 неща не трябва да се плюе, каза предишният президент.

На въпрос двойнствено ли е отношението на правителството ни по линия на проектите и критиките от САЩ, че "Балкански поток" е продължение на "Турски поток", който тръгва от Русия, той заяви, че правителството действа в синхрон със законодателството. Адмистрацията на президента Тръмп - ако погледнете в статистиката, е най-големият потребител на руски петрол днес е САЩ. Покрай краха на производството във Венецуела, те купуват руски петрол.

"В тази ситуация най-важното е, че сме член на ЕС. Сега има сблъсък между ЕС и САЩ не за едно и две неща. Президентът Тръмп неколкократно заяви кой е най-големият му враг е луксозният производител на "Мерцедес". България има нужда от либерализация, от тръби, които идват отвсякъде и от газ, който идва отвсякъде. САЩ биха могли да наложат санкции, но нас ни пази ЕС. САЩ санкционират сега повече личности и компании, обясни Плевнелиев.

Относно протестите, мнението му е, че предсрочни избори не са добро за България. ГЕРБ трябва да мислят за държавата. Те трябва да си носят кръста в този момент. Да говорим за политики и решения така, както гърците го правят сега, призова той.

Плевнелиев посочи като популисти - Слави Трифонов, Румен Радев и Мая Манолова. Лидерът на БСП Корнелия Нинова от вчера дава заявки да води коректна кампания, не популистка, повтори думите й Плевнелиев.