Президентът Румен Радев остро критикува управлението и сне доверието си от правителството на Бойко Борисов. Той направи обръщение към нацията в присъствието на администрацията си и вицепрезидента Илияна Йотова.

Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи, посочи държавният глава. 

Президентът заяви и че от три години призовава правителството да работи за хората. Държавният глава поясни, че призивите му властта да работи ефективно и в интерес на народа, не са в качеството му на политически опонент на управлението. Правя го като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. 

Росен Плевнелиев за снетото доверие към кабинета: Това е генералска битка

Росен Плевнелиев за снетото доверие към кабинета: Това е генералска битка

Било лъжа, че реформират валутния борд

Радев обаче вижда липса на воля за реформа и борба с корупцията. Никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции, отсече държавният глава.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, смята Радев. По мнението му бедността и неравенствата се задълбочават, докато се прокарват лобистки интереси през законите. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта, подчерта Румен Радев. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация, смята още президентът. 

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

Пряка намеса в разделението на властите, отговори Борисов на Радев

"Никога не съм казвал че ще се кандидатирам за президент", заяви Борисов

Страната ни е в парализа на цели обществени системи и институции. Кабинетът отказвал да понесе отговорност за кризата в Перник. Чужди медии разкрили вноса на чужд боклук.

България не е бунище, изтъкна Румен Радев. Кабинетът тихомълком прокарва промени във валутния борд, каза той. Търгува се дори с национален суверенитет, смята още президентът.

Караниколов не знаел, че досега президентът е подкрепял кабинета

Караниколов не знаел, че досега президентът е подкрепял кабинета

Той благодари на Радев за подкрепата въпреки сваленото доверие

На всичко това трябва да се сложи край, настоя държавният глава. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество, обяви президентът. Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи, допълни Радев.

В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас, увери президентът. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала, смята Румен Радев. Бъдещето той вижда в смелите и достойни българи, младите, просветените, възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродят отечеството.

"Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България", призова той в края на своето обръщение.

Корнелия Нинова зове искащите промяна да чуят президента
Обновена

Корнелия Нинова зове искащите промяна да чуят президента

Радев бил последователен, а правителството - безперспективно

Припомняме, че свалянето на доверие от правителството от страна на президента не е необичайна практика в българския политически живот. Това направи и президентът Росен Плевнелиев, когато избухна скандала с назначаването на депутата Делян Пеевски начело на ДАНС.