Това е генералска битка. Това заяви пред БНР Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 година по повод изявлението на настоящия държавен глава Румен Радев, че снема доверие от третото правителство на Бойко Борисов.

Припомняме, президентът Румен Радев е генерал от армията с дългогодишна кариера на военен пилот и командир на ВВС. Премиерът Бойко Борисов е генерал от полицията, той бе главен секретар. И двамата са резервисти.

"Ето ви, генералската битка се случва. Тази битка между "добрия" и "лошия" генерал", добави той и припомни, че в много свои изявления е говорил, че за президент на България имаме генерал популист. 

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3
Обновена

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

В обръщение към нацията президентът изтъкна, че България не е бунище

Плевнелиев цитира сентенцията: "Ако нямаш кауза, имаш нужда от война". Според Плевнелиев настоящият президент е бил постоянно контра на управляващите. Радев е заложил само на картата, че той е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил, смята Плевнелиев.

Според Плевнелиев президентът има право да снеме доверието си от правителството, както и самият той постъпи през 2013-а година спрямо правителството на Пламен Орешарски, призна Плевнелиев. Той изтъкна, че настоящият държавен глава не е дал нито едно решение на посочените проблеми в страната.

"Нека държавният глава да извика тези институции да работят заедно. Три години той не изгради никакво доверие с управляващите, а воюваше с правителството", каза Плевнелиев, който призна, че всички скандали са факт, но трябва да се даде решение за тях.

От тук нататък президентът Радев ще прави всичко възможно, за да се прожектира като алтернатива на правителството, прогнозира Плевнелиев и добави, че според него Румен Радев не се чувства добре като президент, а се бори за властта. 

Според него битката предстои, това е битката за интеграцията на България в ЕС, битката за влизането на България в еврозоната. Ако я изгубим заради Радев, оставаме бедни и вечно зависими от интересите на една империя, допълни Плевнелиев.

Караниколов не знаел, че досега президентът е подкрепял кабинета

Караниколов не знаел, че досега президентът е подкрепял кабинета

Той благодари на Радев за подкрепата въпреки сваленото доверие

Относно влизането на България в еврозоната Росен Плевнелиев се самоцитира, че бил предсказвал, че тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната.

Пред Нова телевизия Плевнелиев заяви, че се обявява война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната.

"Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа", смята бившият президент.

Според него всички, които са против това (влизането на страната ни в еврозоната - б.р.), се организират и ще действат.

По думите му най-голямата лъжа, която се разпространява през последните дни в България, е, че се прави каквато и да било реформа във валутния борд.

"Това, което се случва сега е изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната", смята Плевнелиев.

В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа, уточни Плевнелиев.