Президентът Росен Плевнлиев настоя парламентът да преразгледа решението за назначаване на Делян Пеевски начело на ДАНС.

След като по-рано днес той обяви, че отлага пътуването си за откриване на Дунав мост 2, държавният глава направи извънредно изявление на Дондуков 2, като обяви, че свиква Националния съвет за национална сигурност на 20 юни в 9 часа и очаква в него да вземат участие политическите сили и лидери.

Според държавния глава изборът на Пеевски не е прозрачен и не може да се случи едва за 15 минути.

Моят кредит на доверие е изчерпан
, обяви държавният глава.


БСП "отряза" Плевнелиев
Още...

Припомняме, преди дни президентът подписа указа за промените в закона за ДАНС, като коментира, че трябва да се даде възможност на институциите да работят.
Той изрази задоволството си от факта, че вече парламентът ще избира председателя на ДАНС, а не Министерски съвет с президентски указ.

Процедурата, по която беше избран новият председател на ДАНС няма нищо общо с поетия пред българския народ и лично пред мен ангажимент за прозрачност. Жалко, отсече президентът.

Дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни, но след това назначение и по начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Не мога да се съглася, че е нормално ръководителят на една от най-важните служби в държавата да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути, без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо, коментира той.

В началото на своето изявление президентът призна, че въпросите, които най-често са му били задавани днес е защо не е върнал измененията в Закона за ДАНС и дали е знаел кой ще бъде назначен.
Не, не знаех, подчерта Плевнелиев. Не знаех кой ще бъде назначен за ръководител и не върнах закона, защото силно вярвах, че демокрацията повелява на всяко ново управление да бъде даде шанс да реализира идеите си, заяви той.

Плевнелиев обясни, че не е възразил на промените, които предполагат шефът на ДАНС да се избира от парламента, защото е очаквал това да осигури повече публичност, обосновка на кандидатурата и изслушване на неговата концепция за развитие на сектора, както и да се чуе гласа на опозицията и на гражданското общество.

Това, което се случи, е недопустимо. Това е назначение с крайно негативни последствия за България. То не дава надежда за промяна към по-добро в сектор сигурност, продължи Плевнелиев.

Президентът беше категоричен, че председателят на ДАНС е едно от най-важните назначения в държавата и трябва да бъде човек с висок авторитет и репутация, на когото българите да вярват, защото на него е поверена сигурността им.
Според държавния глава това трябва да бъде човек, познат и ползващ се с доверие в професионалната среда, защото в противен случай е невъзможно противодействието на престъпността.